VOCH Zo Slovenska

Za Slušné Slovensko pripomína výročie vraždy Jána a Martiny

Iniciatíva Za slušné Slovensko pripomína štvrté výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zhromaždenia organizovať nebude.

Ilustračný obrázok k článku Za Slušné Slovensko pripomína výročie vraždy Jána a Martiny
Zdroj: TASR

Odkaz Jána a Martiny, ako aj mnohých ľudí, ktorí stáli na námestiach je podľa iniciatívy Za slušné Slovensko aj odkazom proti hrubosti, agresivite a násiliu. „Vnímame vážnosť pandemickej situácie a zhromaždenia preto organizovať nebudeme. Pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si 21. 2. 2022 uctíme individuálne na miestach, kde sme sa v rokoch 2018 až 2020 stretávali,“ zverejnila iniciatíva na svojom webe.

Vašou tichou prítomnosťou, zapálením sviečok či položením kvetov, môžete vyjadriť aj jasný postoj proti verbálnej hrubosti, agresivite a násiliu. Rovnaký postoj môže v pondelok vyjadriť každý z vás v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku.

Plné námestia

Pred štyrmi rokmi vyšli mnohí na námestia plní hnevu, frustrácie a smútku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zatriasla krajinou a otvorila mnohé otázky o stave našej krajiny.

Podľa iniciatívy Za slušné Slovensko sa uskutočnilo viac než tristo zhromaždení po celom Slovensku a všetky boli pokojné a bezpečné.

„V hlave máme obrazy unavených zdravotníčok a lekárov, ochotných učiteliek, ľudí zo samospráv, či zamestnankyne domovov sociálnych služieb, ktorí zápasia na viacerých frontoch. No vidíme aj ich únavu, rezignáciu, či odchod do zahraničia. Podporme tých, ktorí nám život počas pandémie uľahčujú. Zastaňme sa ľudí, profesii, či inštitúcií, ktoré ostatné dva roky prispeli k riešeniam ťažkej doby. Toto sú ľudia, ktorí môžu prispieť k obnove dôvery v spoločnosti,“ zverejnili k súčasnej situácii.

Prečítajte si aj:

Podpora lekárom i učiteľom

Iniciatíva zverejnila, že pravidelne vyjadruje podporu a vďaku lekárom, lekárkam, zdravotným sestrám a zamestnancom nemocníc a keď je to potrebné zastaňme sa ich. Ocenili tiež ochotu učiteliek a učiteľov na všetkých stupňoch škôl, ktorí nachádzali možnosti ako zostať so svojimi žiakmi a študentami v živom kontakte.

„Vychádzajme v ústrety úradníkom, ktorí počas krízy hľadali rôzne spôsoby ako nám pomôcť. Myslime na vytrvalosť ľudí pracujúcich v domovoch sociálnych služieb,“ dodali tiež, že podporujú poctivých a dôsledných novinárov v hľadaní pravdy a zverejňovaní dôležitých informácii za nás všetkých.

Pozrite si archívne zábery zhromaždení.

Za slušné Slovensko - Zhromaždenia na fotkách
61
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM