Správy Technológie Zo zahraničia

Zábavka pre boháčov: Prvým pasažierom súkromného letu okolo Mesiaca bude japonský miliardár

Japonský miliardár Jusaku Maezava bude prvým pasažierom, ktorý využije súkromný let okolo Mesiaca raketou americkej spoločnosti SpaceX.

Ilustračný obrázok k článku Zábavka pre boháčov: Prvým pasažierom súkromného letu okolo Mesiaca bude japonský miliardár
Zdroj: Štefan Dlhoš

Tlačová agentúra AP uviedla, že spoločnosť zverejnila totožnosť zákazníka v pondelok na podujatí, ktoré usporiadala vo svojom sídle blízko Los Angeles.

Celoživotný sen

Účastníkom tohto podujatia bol i samotný Maezava, 42-ročný podnikateľ z Japonska, ktorý sa priznal, že letieť do vesmíru bolo jeho celoživotným snom. Zakladateľ SpaceX Elon Musk potvrdil, že Maezava poletí k Mesiacu novou raketou s označením BFR, ktorá je stále vo vývoji.

Priemerná vzdialenosť medzi Mesiacom a Zemou je vyše 384 000 kilometrov. Doteraz bolo na Mesiaci 24 ľudí a nikto ho nenavštívil od poslednej misie Apollo v roku 1972.

Spoločnosť SpaceX oznámila ešte minulý štvrtok, že podpísala kontrakt s prvým súkromným pasažierom pre cestu okolo Mesiaca, ale nezverejnila žiadne podrobnosti. Musk vtedy umiestnil na Twitter iba japonskú vlajku ako nepriamu odpoveď na otázku, či nebude prvým pasažierom priamo on.

S loďou určenou pre Mars

Dopravný prostriedok BFR je zložený z rakety a vesmírnej lode. Musk ho predstavil minulý rok s tým, že má za cieľ umožniť ľuďom kolonizovať Mars, pričom SpaceX chce, aby v roku 2022 pristáli na červenej planéte dve nákladné lode. Prvá kozmická loď s posádkou by mohla doraziť na Mars o dva roky neskôr, dodal Musk.

Spoločnosť oznámila plány na vyslanie dvoch súkromných pasažierov okolo Mesiaca ešte vo februári 2017 s tým, že štart je plánovaný na tento rok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM