Rôzne

Zábavná pyrotechnika je rozdelená do kategórií: Od koľkých rokov ju môžeme používať?

Nedokážeme si bez nej už takmer ani predstaviť silvestrovskú noc. Reč je o všadeprítomnej zábavnej pyrotechnike, ktorá o polnoci 31. decembra rozžiari slovenské ulice.

Ilustračný obrázok k článku Zábavná pyrotechnika je rozdelená do kategórií: Od koľkých rokov ju môžeme používať?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Niektorými milovaná, inými nenávidená. Zábavná pyrotechnika je každopádne už tradičnou súčasťou novoročných osláv. Niektorí z vás si už možno všimli, že delobuchy, fontánky a ohňostroje sú rozdelené do samostatných kategórií. Tie rozlišuje Nariadenie vlády SR z 18. marca 2015 o sprístup­ňovaní pyrotechnických výrobkov na trhu.

V samotnom nariadení sa spomína rozdelenie do jednotlivých kategórií. Hlavnými kategóriami je zábavná pyrotechnika, scénická pyrotechnika (T1 a T2) a iné pyrotechnické výrobky (P1 a P2).

Verejnosť sa stretáva práve s prvou menovanou skupinou pyrotechnických výrobkov a tou je práve zábavná pyrotechnika. Tá je následne rozdelená do ďalších 4 kategórií: F1, F2, F3, F4. V obchodoch môžeme kúpiť prvé tri kategórie zábavnej pyrotechniky.

Ako hovorí samotné naradenie, F1 je zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje veľmi nízke nebezpečenstvo a má zanedbateľnú hladinu hluku a ktorú možno používať v obmedzených priestoroch vrátane zábavnej pyrotechniky, ktorú možno používať vo vnútri obytných budov. Zaradiť sem môžeme napríklad motýliky, prskavky, fontánky, praskajúce guľôčky a rôzne bzučiaky. Túto pyrotechniku si môžu kúpiť osoby staršie ako 15 rokov.

Vyššou kategóriou je kategória F2. „Je to zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje nízke nebezpečenstvo a má nízku hladinu hluku a ktorú možno používať vonku v obmedzených priestoroch,“ píše sa v Nariadení vlády SR o sprístupňovaní pyrotechnických výrobkov na trhu. Tieto výrobky si môže kúpiť každý, kto dovŕšil 18 rokov veku. Patria sem rôzne delobuchy, rakety, rímske sviece, fontánky a podobne.

Poslednou kategóriou, ktorú si môžeme bežne kúpiť, pokiaľ máme viac ako 21 rokov, je kategória F3. Túto kategóriu tvorí zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje stredne veľké nebezpečenstvo, ktorá je určená na používanie vonku na veľkých otvorených priestranstvách a ktorej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie. V tejto kategórii sa nachádzajú silnejšie delobuchy, rakety a kompakty.

Medzi zábavnú pyrotechniku ešte spadá aj kategória F4, no tá predstavuje vysoké nebezpečenstvo. Môžu ju tak používať len odborne spôsobilé osoby. Hladina hluku nie je ani v tomto prípade škodlivá pre ľudské zdravie.

Foto: ilustračné

Zábavná pyrotechnika
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM