Peter Simon Regióny Zo Slovenska

ZÁBERY pri ktorých sa tisnú slzy do očí: Keď na hrade Krásna Hôrka prekvital turizmus

Dominanta Gemera je už niekoľko rokov zatvorená. Región zasiahla skaza a úpadok turizmu. Pozrite si fotky, ktoré boli zhotovené pred požiarom hradu Krásna Hôrka a zaspomínajte si.

Ilustračný obrázok k článku ZÁBERY pri ktorých sa tisnú slzy do očí: Keď na hrade Krásna Hôrka prekvital turizmus
22
Galéria
Zdroj: TASR

Rozsiahli požiar, ktorý úplne zničil hrad Krásna Hôrka, nedáva spať mnohým ani dnes. O niekoľko dní si pripomíname na Gemeri smutné výročie, ktoré sa nemuselo stať. Spleťou viacerých aspektov však nakoniec k tomu došlo. Hrad Krásna Hôrka vyhorel. Aj sedem rokov po ničivom požiari však má verejnosť dvere zatvorené a je otázne, kedy sa otvoria.

Následkom požiaru hradu Krásna Hôrka 10. marca 2012 bolo poškodených 342 kusov zbierkových predmetov. Najviac zdevastovaná bola novo inštalovaná expozícia zbrojnice, kde boli zaznamenané najväčšie škody. Vážne bolo poškodených 137 exponátov. Väčšinu fragmentov však zachránili.

My sme pátrali a natrafili na archívne zábery, keď na hrade Krásna Hôrka prekvital turizmus. Takto to tam vyzeralo.

Aj kvôli blízkosti hraníc to boli Maďari, ktorí tvorili 60 – 70 percent návštevníkov. Pribudli však aj poľskí turisti, sporadicky aj po francúzsky hovoriaci návštevníci a Angličania. Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1333. Hrad dali v roku 1318 postaviť Mariássyovci, ktorí kúpili Krásnu Hôrku od Ákošovcov. Neskôr sa dostal do vlastníctva Bebekovcov. Od roku 1578 ho vlastnili Andrássyovci.

Hrad Krásna Hôrka je národná kultúrna pamiatka ležiaca pri Rožňave nad obcou Krásnohorské Podhradie. Na strmom kopci sa týči pôvodne gotický hrad zo začiatku 14. storočia. V renesančnom štýle ho prestavali na pevnosť, neskôr na reprezentačné šľachtické sídlo. Až do roku 1812 bol hrad obývaný. Posledný majiteľ D. Andrássy ho premenil na rodové múzeum a od roku 1906 ho sprístupnili verejnosti. V roku 1946 začali na hrade rekonštrukčné práce. Hrad slúžil verejnosti ako múzeum dobového nábytku a zariadenia. Medzi jeho hlavné atrakcie patrili napr. múmia Žofie Andrássyovej – Serédyovej, pôvodný nábytok, originálny interiér hradnej kuchyne, čajovne, herne, či hudobnej siene.

Obrazom: Keď na hrade Krásna Hôrka prekvital turizmus
22
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM