Peter Simon Správy Rôzne Zo Slovenska

Žabie taxi pri Rožňave: Koľkým obojživelníkom ochranári pomohli?

Správa Národného parku Slovenský kras aj tento rok pomáhala obojživelníkom počas ich jarnej migrácie stavbou zábran na kolíznom úseku cesty 1. triedy v úseku medzi Vlachovom a Dobšinou.

Ilustračný obrázok k článku Žabie taxi pri Rožňave: Koľkým obojživelníkom ochranári pomohli?
6
Galéria
Zdroj: NP Slovenský kras

Ako sa píše na oficiálnom webe Správy národného parku Slovenský kras, na tomto úseku sa presúva veľký počet žiab, hlavne skokanov hnedých, zo zimovísk k vodným plochám – liahniskám na druhej strane cesty. Fóliové zábrany im zabránia vstupu na cestu a nasmerujú ich k vedrám – „taxíkom“, v ktorých ich pracovníci NP pri pravidelných kontrolách prenášajú do liahniska.

„Skokan hnedý (Rana temporaria) patrí do skupiny tzv. suchozemských skokanov. Mimo obdobia rozmnožovania sa zdržiava v lesoch, často ďaleko od vody. Jeho typickým biotopom sú listnaté a ihličnaté lesy, ale môžeme ho nájsť aj na vlhkých lúkach a tiež nad hornou hranicou lesa. Zdržiavajú sa vo vlhkých úkrytoch a za potravou vychádzajú v noci alebo cez deň za vlhkého počasia. Ich potravu tvorí hmyz, dážďovky, pavúky a slimáky. Po zimnom spánku sa združujú do párov a kladú vajíčka do menších, plytších nádrží alebo kaluží, kde sa po 30–40 dňoch liahnu žubrienky. Ich premena na dospelú žabku trvá 2–3 mesiace,“ uvádzajú ochranári.

Podľa ich slov je migrácia žiab závislá od teploty, zvyšovaním teploty prostredia sa žaby zobúdzajú a začína ich ťah na liahniská. S inštaláciou zábran sa začalo 11. marca, kedy sa objavili aj prvé jedince. Prenieslo sa 1541 skokanov hnedých a 3 ropuchy bradavičnaté.

„Žaby patria medzi chránené živočíchy. Ľudia k nim často cítia odpor, ktorý spôsobuje pravdepodobne ich chladné a vlhké telo. Tvoria však veľmi dôležitý článok potravového reťazca. Sú zložkou potravy vtákov a iných živočíchov a pomáhajú nám znižovať napríklad počet škodlivého a otravného hmyzu. Je len na nás, aby sme si uvedomili ich význam v prírode a pochopili nutnosť ich ochrany,“ doplnili ochranári na webe Správy národného parku Slovenský kras.

„Žabie taxi“ využilo posledných 5 rokov nasledujúci počet žiab:

  • V roku 2015 – 1 690 ks
  • V roku 2016 – 3032 ks
  • V roku 2017 – 4 637 ks
  • V roku 2018 – 3 735 ks
  • V roku 2019 – 1 544 ks

Zdroj: NP Slovenský kras

Obrazom: Jarná migrácia obojživelníkov
6
Galéria
Zdroj: NP Slovenský kras
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM