Eliška Šándorová Regióny

Zabíjačka, ale aj Santa Claus na Spiši? Na stoloch nechýbajú ani vianočné pirohy + RECEPT

U Goralov sa zvykne večerať na Štedrý deň už za východu prvej hviezdy. Stôl sa prehýba pod váhou dvanástich rôznych jedál, medzi ktorými sú i pirohy.

Ilustračný obrázok k článku Zabíjačka, ale aj Santa Claus na Spiši? Na stoloch nechýbajú ani vianočné pirohy + RECEPT
Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny

Región severného Spiša a Pienin začali v posledných rokoch cielene vyhľadávať aj turisti zo širokého okolia, ktorí si chcú pravého ducha Vianoc vychutnať mimo ruchu veľkomesta a precítiť nefalšované vianočné tradície na vlastnej koži.

Začiatkom decembra sa každoročne v kúpeľoch v Červenom Kláštore uskutočňuje tradičná dedinská zabíjačka, ktorá z roka na rok láka viac turistov. Práve tu môžu turisti naplno zažiť goralskú kultúru i tradíciu a ochutnať typické goralské špeciality, akou je napríklad goralský kaviár.

„Čarovnú zimnú atmosféru je však možné zažiť aj pod hradom Stará Ľubovňa, kde sa zdobí vianočný slamený polazník a tradičnou metódou sa ručne pečú vianočné oblátky,“ pripomína Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny.

Zabíjačka, ale aj Santa Claus

Rozmanitosť severného Spiša a Pienin podčiarkujú aj rodiny zo zahraničia, ktoré si Slovensko vybrali ako svoj druhý domov. Napríklad Američania, ktorí si tiež zachovávajú svoje vianočné tradície.

„S oslavou amerických Vianoc v Hniezdnom sme začali v roku 2014. Nevynecháme ich ani tento rok. Na Mikuláša rozsvieti vianočný stromček Santa Claus a následne sa môžu návštevníci, ale aj turisti, oboznamovať s americkými zvykmi a tradíciami, a to aj formou interaktívnej rozprávky. Do deja nás vtiahnu herci a chýbať nebude ani Santa Claus či typická svetelná výzdoba, ktorá je pre Američanov príznačná. Viac ako 25-tisíc svetielok určite nie je málo,“ dodáva s úsmevom Šalatová.

Zdroj: TASR

Vianočné spišské pirohy

V niektorých obciach regiónu severného Spiša a Pienin sa konzumujú na Štedrý večer aj rezance s makom, pirohy s lekvárom, halušky, fazuľa pripravená nakyslo, zočurka s juhom, čiže varené zemiaky so sušenými hubami a šťavou z kyslej kapusty. Pečú sa rôzne koláče z kysnutého cesta, napríklad okrúhly zvaný kuch a gruľovník so zemiakovou plnkou.

Mnohé rodiny si pochutnávajú cez Vianoce netradične, s tradičnými spišskými pirohmi.

Ingrediencie: Plnka: uvarené zemiaky nakrájané na kocky, bryndza, tvaroh, kôpor, trochu masla, nadrobno nakrájaná cibuľa.

Cesto: 1 vajce, 500 g polohrubej múky, 1 dcl mlieka, olej.

Postup: Suroviny na cesto a plnku dôkladne premiešame. Tak, aby sa s cestom dalo pracovať a nelepilo sa. Následne ho vyvaľkáme valčekom na tenkú vrstvu. V asi trojcentimetrových medzerách na cesto uložte kôpku vychladnutej plnky. Cesto spracujte tak, aby vznikli pirohy. Tie uvarte vo vriacej osolenej vode a po uvarení následne dozdobte a dochuťte kôprom, prípadne zvyšnou bryndzou a tvarohom či cibuľkou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM