Ľubomír Hudačko Regióny

Žabky opäť vyrážajú na cesty: Táto aktivita Prešovčanov na ich záchranu pýta palec hore! FOTO

Jarné oteplenia sú časom, keď žaby migrujú k vodným plochám. Ich migračné trasy pretínajú vozovky, na ktorých mnohé nachádzajú svoj koniec. Zabrániť zbytočným stratám na životoch pomáhajú ochranári, študenti, dobrovoľníci aj VPP-čkári. Stalo sa tak aj pri Prešove, kde im postavili zátarasy.

Ilustračný obrázok k článku Žabky opäť vyrážajú na cesty: Táto aktivita Prešovčanov na ich záchranu pýta palec hore! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Zamestnanci Štátnej ochrany prírody v Prešove budovali tento rok zátarasy pri Kendiciach, v Petrovanoch či v Uzovskom Šalgove.

Viac ako kilometer

Plánovali sa aj práce vo Fričovciach a pri vodnej nádrži Domaša, kde ide o najväčšiu miestnu migráciu. Štátnym ochranárom pomáhajú študenti Prešovskej univerzity, dobrovoľníci a v rámci VPP aj obyvatelia obcí. Ako informoval zoológ Štátnej ochrany prírody v Prešove Roman Trojčák, budovať sa má dohromady takmer kilometer a pol zátarasov.

Najprv je potrebné urobiť výkop, zatĺcť drevené koly, pripevniť fóliu a do niekoľkých jám umiestniť vedrá, kde sa žaby zhromaždia. V čase migrácie ich potom je nutné každý deň aj niekoľkokrát z vedier povyberať a preniesť cez cestu bližšie k vode.

Najčastejší klienti

Medzi najčastejších „klientov“ fóliových zábran patria ropuchy bradavičnaté, menej skokan hnedý. V záchytných vedrách však môže skončiť aj krtko, myš alebo rôzny hmyz. Pri obci Lomné sa vo vedrách našli i mloky a rosnička zelená. Žaby sa s mladým, čulým potomstvom vracajú do lesa koncom leta, no už nie tak nárazovo a hromadne ako na jar.

Zaujímavý je pohľad na ropuchy, z ktorých mnohé si na chrbtoch k vode prinášajú samčekov. Niektoré i dvoch, ktoré sa soka snažia zbaviť odtláčaním nohami, či iným spôsobom. O tom, že párenie už prebehlo, svedčia dlhé „ružence“ tmavých ikier v jazierkach a nádržiach.

Prax i záľuba v prírode

Kým gro práce vykonávajú zamestnanci Štátnej ochrany prírody, ruku k dielu priložili aj študenti a tiež VPP-čkári. Tých poskytli na výpomoc obce. Pri Lomnom na Domaši sa prác zúčastňujú členovia Východoslovenského ochranárskeho združenia.

„Na menších lokalitách je to stále 5–7 ľudí, v Lomnom budú potrební aspoň desiati, možno aj viacerí,“ upresnil Trojčák.

Študentky Prešovskej univerzity Jana a Barbara končia odbor ekológia. „Na brigádu nás prilákala povinná prax,“ uviedla s úsmevom Barbara. „Prírodu a zvieratá mám veľmi rada. Rovnako prírodné úkazy, krásy, či neskutočnú rôznorodosť živočíchov. Fascinujú ma tie, ktoré dokážu to, čo by človek o nich nepovedal, napríklad usilovné mravce, termity a rovnako mám veľmi rada psy.“ Brigádu Barbara vníma ako možnosť pomôcť tam, kde to treba, najmä ak to prinesie pozitívny výsledok.

Čítajte tiež:

V prešovskom Ekoparku pribudli noví členovia: Aké mená dali trom roztomilým jahniatkam?

Už ste videli kŕmenie netopierov? Unikátne VIDEO zo Štátnej ochrany prírody v Prešove!

text a foto: Dušan Guman

Žaby vyrazili na cesty: Pri Prešove tak postavili zátarasy
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM