Správy Regióny

Zábradlie pri vlakovej stanici Vinohrady sa zmenilo na "stojan" pre bicykle

Mnoho "cezpoľných," ktorí denne dochádzajú za prácou do Bratislavy vlakom alebo prímestskými autobusmi, by určite prijalo dôstojnejšiu možnosť parkovania pre svoj bicykel.

Ilustračný obrázok k článku Zábradlie pri vlakovej stanici Vinohrady sa zmenilo na "stojan" pre bicykle
3
Galéria
Zdroj: Facebook

Zábradlie pri bratislavskej železničnej stanici Vinohrady sa počas noci mení na „úschovňu“ bicyklov. Ľudia, ktorí prichádzajú za prácou do hlavného mesta takto riešia odkladanie svojich dvojkolesových tátošov vyslovene z núdze. V okolí stanice totiž chýbajú stojany.

Zábradlia a „zamykači“

„Je tomu niečo cez rok, čo som začal na Vinohradoch zamykať svoj "bratislavský bicykel“ o toto zábradlie (do práce dochádzam z Pezinka vlakom). Dnes večer pozerám, že sa nám komunitka zamykačov bicyklov na stanici pekne rozrastá. Len tak ďalej,„ píše na sociálnej sieti Martin – prvý zo "zamykačov.“

„Bicyklom je to rýchlejšie, je to väčšia zábava, je to lacnejšie, keďže človek nemusí platiť za električku. A kým električka ide z bodu A do bodu B, vy si bicykel môžete nechať, kde chcete a ísť, kam chcete. Ráno sa človek zobudí, nepospí v električke a ide plný energie do roboty,“ povedal Martin Denníku N.

„Cezpoľní,“ ktorí prichádzajú do hlavného mesta každé ráno, si zjavne na kvalite a cene svojich bicyklov, ktoré sú určené výlučne na „bratislavské“ použitie, nedali príliš záležať. Je im pravdepodobne jasné, že drahšie kúsky by už počas prvej noci zmizli.

Kam s bicyklom?

Vlak je v súčasnosti najlepšia možnosť cestovania z okolitých miest a dedín do Bratislavy. Je to jasné každému, kto aspoň raz za čas počúva dopravný servis niektorého rádia. Hodinové kolóny z Dunajskej Lužnej, Trnavy či Senca a viac ako polhodinové z Pezinka, sú každodennou realitou.

Keď sa už do mesta vlakom a bez státia v kolónach dostanete, najrýchlejšie je presunúť sa práve na bicykli a vyhnúť sa zápcham na hlavných ťahoch. Kde však po práci bicykel zaparkovať, je už väčší problém.

Na Hlavnej stanici pribudla v minulom roku takzvaná cykloklietka. K cykloprístrešku, ako znie oficiálny názov odstaviska bicyklov, sa však dostanú len tí, ktorých neodradí úradné varovanie. Pokus s parkovaním cyklistov má za sebou aj autobusová stanica Mlynské nivy. Klietka však nebola príliš využívaná možno aj z dôvodu, že k nej mali prístup iba používatelia karty Slovak Lines.

Zmena v nedohľadne

Na vlakovej stanici Bratislava-Vinohrady by sa klietka na bicykle určite „uživila“. Umiestniť ju tam však nie je také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý informoval, že nedávno pri stanici umiestnili niekoľko cyklostojanov.

„Faktom je, že viacerí cyklisti zrejme z praktických dôvodov uprednostňujú zamknutie bicykla o zábradlie pri zastávke,“ povedal Kusý pre Denník N, ktorý zistil že v okolí stanice sa dajú nájsť iba dva jednoduché stojany, na ktoré sa zmestia maximálne štyri bicykle.

Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková pre Denník N doplnila, že so stojanmi do konca roka nie je možné pohnúť a cestujúci musia počkať na dokončenie Štúdie realizovateľnosti uzla Bratislava, ktorej súčasťou sú aj záchytné parkoviská.

Bicykle - parkovanie
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM