Správy Rôzne

Zabudli ste na emisnú či technickú kontrolu? Hriešnikov od mája potešia nižšie pokuty

Dobrá správa pre všetkých zábudlivcov. Pokuty za neplatnú či chýbajúcu emisnú a technickú kontrolu sa v máji tohto roku znížia.

Ilustračný obrázok k článku Zabudli ste na emisnú či technickú kontrolu? Hriešnikov od mája potešia nižšie pokuty
Zdroj: TASR

Zmiernenie sankcií prinesie do praxe nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorý v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Nižšie sankcie

V súčasnosti vodičovi hrozí v prípade chýbajúcej či neplatnej emisnej a technickej kontroly v obidvoch prípadoch pokuta 165 eur. Od 1. januára 2016 pritom platí, že ak majiteľ auta zaplatí do 15 dní dve tretiny z tejto pokuty, považuje sa sankcia za uhradenú.

Ministerstvo dopravy však po novom prináša zmenu v tom, že ak si majiteľ auta dodatočne splní túto svoju povinnosť, čiže absolvuje technickú alebo emisnú kontrolu a zaplatí do 15 dní jednu tretinu z pokuty, táto sankcia sa bude považovať za uhradenú.

Zámer takto znížiť pokuty za neplatné či chýbajúce emisné alebo technické kontroly pritom ministerstvo dopravy avizovalo ešte v decembri 2016. Nakoniec sa ho podarilo v parlamente schváliť až teraz.

Nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke prináša aj čiastočnú liberalizáciu trhu so stanicami technických a emisných kontrol. Pôvodný návrh úplnej liberalizácie siete staníc totiž poslanci v pléne upravili prijatím pozmeňujúceho návrhu k vládnemu zákonu.

Povolenie udáva ministerstvo

Po novom tak aj naďalej ostane kompetencia ministerstvu dopravy povoľovať vytváranie nových staníc technických a emisných kontrol. Záujemca o vytvorenie takejto stanice bude musieť splniť zákonom stanovené podmienky, povolenie na jej vznik však bude musieť udeliť ministerstvo. Počet staníc emisnej a technickej kontroly však vzrastie o konkrétne množstvo.

Podľa pôvodného návrhu rezortu dopravy, a teda pri úplnej liberalizácii, by si mohol stanicu emisnej a technickej kontroly založiť každý, kto splní zákonom stanovené podmienky. Ministerstvo by však nelimitovalo počet týchto staníc. Tým sa mal podľa rezortu zvýšiť počet týchto staníc a odstrániť dlhé čakacie lehoty na kontroly.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM