Rastislav Búgel Zo Slovenska

Zabudnite na rozprávkové sneženie! Na Slovensko mieri LEJAK

Ešte nedávno sme sa tešili z pravého zimného počasia so snehom. Aktuálne sa všetko prudko mení.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnite na rozprávkové sneženie! Na Slovensko mieri LEJAK
Zdroj: Pexels.com

Slovensko sa musí pripraviť na veľmi nepriaznivé počasie. V najbližších hodinách ho bude ovplyvňovať rozsiahle zrážkové pole frontálneho systému spolu s vypĺňajúcou sa tlakovou nížou.

Streda tak bude na našom území zamračená a upršaná!

„Dážď nasýti vodné povodia, do ktorých naviac stečie aj topiaci sa sneh. Slovensko totiž okrem zrážok čaká aj výraznejšie oteplenie. Pršať bude aj na horách a vplyvom nasýtenia povodí sa treba pripraviť na vzostup vodných tokov,“ informuje portál iMeteo.sk.

Pripravte sa na dážď

Najbližšie hodiny by mali priniesť výdatné zrážky, ktoré budú najintenzívnejšie v južných okresoch. Najupršanejšie bude ráno a dopoludnie. Popoludní by mali zrážky od západu postupne ustávať.

„Najviac zrážok spadne na juhu a to do 20 mm, zatiaľ čo na severe sa budú zrážkové úhrny pohybovať len do 5 mm. Najvýdatnejšie zrážky sa vyskytnú v Maďarsku a v Alpách. V okolí Salzburgu spadne až okolo 50 mm, čo zaznamenáme aj na vodných tokoch u nás,“ dodáva server.

Stúpajúca hladina riek

Portál upozorňuje, že najviac by mali stúpnuť rieky na juhu Slovenska. Stúpa už aj Dunaj, kde to ovplyvňuje výrazné topenie snehu v Alpách.

„Topiť sneh sa tu bude aj naďalej, pričom v Alpách sa očakáva nasledujúcich 24 hodín od 30 do 50 mm zrážok. Dunaj tak bude rásť a zrejme už vo štvrtok ráno pokorí úroveň 1. povodňového stupňa. Ďalší vývoj závisí od víkendového počasia, no aj to by malo priniesť ďalší dážď,“ upozorňuje server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM