Erik Bojničan Rôzne

Zabudnúť na tradičné špeciality našich babičiek by bol hriech: Tucet receptov, ktoré si zamilujete aj vy

V jednoduchosti je často ukrytá nevídaná krása. Platí to na stokrát aj pri neodolateľných dobrotách našich starých mám. Regionálne špeciality sa tešia stále väčšej obľube aj medzi špičkovými šéfkuchármi. Zozbierali sme pre vás recepty, ktoré mali u našich čitateľov najväčší ohlas.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnúť na tradičné špeciality našich babičiek by bol hriech: Tucet receptov, ktoré si zamilujete aj vy
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám v rámci mediálnej siete Dnes 24 priniesť naozajstnú špecialitku v podobe niekoľkých tradičných receptov zo všetkých kútov Slovenska. Zozbierali sme parádne a chutné tradičné jedlá, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy.

Džatky zo Spiša

Potrebujeme: zemiaky, polohrubú múku, masť, slaninu poprípade cibuľu

Postup: Zemiaky uvaríme, ba priam až rozvaríme. Scedíme vodu tak, aby na spodku hrnca ešte trošku zostalo. Zasypeme polohrubou múkou a necháme spariť. Potom vymiešame hladkú masu, z ktorej budeme robiť guľky. Guľky opražíme na rozpálenej masti. Dochutíme spraženou slaninkou, alebo cibuľkou. Podávame s mliekom.

Fučka z Horehronia

Potrebujeme: 500g zemiaky, kukuričná múka, slaninka, mlieko

Postup: Zemiaky sa nadrobno nakrájali, uvarili popučili vo vode. Postupne sa pridávala kukuričná múka, kým kaša nezhustla. Pridala sa štipka soli. Hotová fučka sa roztrela po celom tanieri. Do stredu taniera sa vyliala upražená slaninka. Fučka sa jedla tak, že z kraja sa namáčala do stredu taniera, kde bola upražená slanina. Mnohí si po dojedení slaninky naliali do stredu taniera kyslé alebo sladké mlieko a tak sa fučka dojedla. Keď sa z fučky spravia veľké halušky, otieraním plnej lyžice o okraj taniera, posypú nedusenou kyslou kapustou a zalejú škvarkami v horúcej masti, máme jedlo ktoré pochádza zo Šumiaca a nazýva sa Chamuľa. Ďalším podobným jedlom sú Škorce, ktoré sa pre zmenu polejú masťou alebo kyslým mliekom a pochádzajú z Mýta pod Ďumbierom.

Keltýš z Dolnej Nitry

Potrebujeme: klíčky pšenice (môžu byť aj raže alebo špaldy) cca 1 cm dlhé, biela múka, voda

Postup: Zrná pšenice sa nechajú vyklíčiť na zhruba 1 centimeter. Potom sa klíčky podrvia alebo pomelú, dobre vymyjú vo vode a zlejú do nádoby. Do zliatej vody, ktorá bude mať mliečnu farbu, sa pridá múka, čím sa pripraví cesto husté ako na palacinky. Cesto sa dá do nádoby na pečenie, avšak ponechá sa miesto na vykysnutie cesta v rúre. Po upečení do zlatista je keltýš hotový. Aj bez použitia cukru alebo medu má sladkú chuť.

Pôstna polievka spod Tatier

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 300 g kyslej kapusty, 100 g masla alebo oleja, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 3 lyžice hrubej múky, soľ, korenie a cesnak

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť do hrnca. Vodu so zemiakmi osolíme. Z vajíčka a múky si urobíme mrveničku (haluštičky). Do skoro uvarených zemiakov pridáme kyslú kapustu. Povaríme a neskôr pridáme zápražku a mrveničku. Varíme, pokiaľ polievka nezačne vrieť. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, posolíme, okoreníme.

Koláč Kúcsos z Podunajska

Potrebujeme: 1000 g polohrubej múky špeciál, 500 g hladkej múky, 500 ml vlažné mlieko, 50 g čerstvého droždia, 2 ks žĺtkov, 1 dcl oleja, 100 g masla, 250 g kryštálového cukra, 1 balenie hrozienok, 1 ČL soli, na potretie žĺtok, na potretie (alebo smotana) mlieko

Postup: Kysnuté cesto začneme prípravou kvásku. V poháriku s lyžičkou cukru rozmiešame droždie, necháme napučať. Hrozienka namočíme v troche mlieka. Obe múky, soľ, zvyšok cukru, olej, 2 žĺtky, zmäknuté maslo a hrozienka spolu s mliekom premiešame, pridáme kvások a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme asi 40 minút na teplom mieste. Odštipujeme z neho kúsky, z ktorých šúľame paličky o niečo hrubšie ako palec a v dĺžke cca 10cm. Na jeden koláčik sú potrebné 4 rovnaké paličky. Dve prvé uložíme vedľa seba zvisle, na ne do mriežky položíme dve vodorovne. Postup treba dodržať kvôli výslednému efektu. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C do červena, u mňa to bolo asi 25 minút.

Poddymníky z Tekova

Potrebujeme: 500g múky, trochu oleja alebo masti, kocka droždia, 1PL cukru, 1 1/2 ČL soli, 250 ml vody

Postup: Vodu, olej, soľ a cukor dáme do nádoby. Pridáme múku a droždie. Vymiesime cesto, ktoré potom necháme chvíľu odpočívať. Naše staré mamy piekli podymníky (inde nazývané i podpecníky alebo podplamenníky) v chlebových peciach. Tými už pravdepodobne disponuje máloktorá domácnosť. Odpočinuté cesto teda rozdelíme a pečieme v rúre pri teplote 210°C asi 10–15 min.

Škvarkové ríteše spod Zobora

Potrebujeme: 400 g hrubej múky, 15 g kvasníc, 1 žĺtok, 50 g margarínu alebo oleja, soľ, cukor, mlieko, škvarky, tuk na pomastenie, mleté čierne korenie

Postup: Kvasnice necháme nakysnúť v mlieku. Pridáme ich do múky spolu s trochou cukru, žĺtkom, vlažným mliekom, soľou a rozpusteným tukom. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Potom ho nakrájame na obdĺžniky asi 40 cm dĺžky a 10 cm šírky, cesto potrieme masťou, posypeme mletým čiernym korením a soľou a poukladáme naň po dĺžke škvarky. Cesto stočíme po dĺžke ako závin, aby sa doň škvarky schovali. Vzniknuté valce pomastíme a stáčame ako slimáky. Potom ich uložíme na pomastený plech tesne vedľa seba, aby sa stlačili na štvorec. Pomastíme ich, aby sa nezlepili a pečieme v rúre.

Gemerské guľky

Potrebujeme: zemiaky,údené mäso, majorán, ml.čierne korenie, strúčiky cesnaku, soľ, hladká múka, údená slanina, kyslá kapusta, cibuľa, masť.

Postup: 1. krok Zemiaky očistíme, umyjeme, postrúhame a prebytočnú vodu z nich scedíme. Údene mäso uvaríme, vykostíme, zomelieme a premiešame so zemiakmi. Zmes posypeme majoránom, mletým čiernym korením, pretlačeným cesnakom a soľou. Pridáme múku a vymiešame tuhšie cesto. Z cesta formujeme guľky, ktoré obalíme v múke a varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch varíme ešte niekoľko minút. Po uvarení ich vyberieme a vložíme do misy. Údenú slaninku pokrájame na menšie kocky, opražíme. Uvarené guľky polejeme vyškvarenou masťou, posypeme škvarkami a obložíme pokrájanou kyslou kapustou. Navrch rozložíme pokrájanú cibuľu opraženú v rozohriatej masti dozlatista.

Demikát z Banskej Bystrice

Potrebujeme: 250 g bryndze,1 cibuľa, 50 g masti, 4 zemiaky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, pol čajovej lyžičky rasce, mleté čierne korenie, kyslá smotana, čerstvá pažítka

Postup: Ak pripravujete bryndzovú polievku Demikát, cibuľu nakrájajte na kocky, orestujte na masti do zlatista. Pridajte rascu, mletú červenú papriku, bryndzu a zemiaky nakrájané na kocky. Premiešajte a zalejte asi 1 litrom horúcej vody. Varte, až kým zemiaky nezmäknú. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením. Polievku rozmixujte do hladka, môžete zjemniť smotanou, posypte nasekanou pažítkou. Podávať ju môžete s haluškami alebo chlebom nakrájaným na kocky a opečeným na masti.

Makové lokše spod Vihorlatu

Potrebujeme: 600g zemiaky varené v šupkách, 200g múka hladká, štipka, soľ, masť kačacia, mak mletý, cukor mletý práškový, lekvár slivkový

Postup: Zemiaky uvarené v šupke olúpeme a na pomúčenom lopári roztlačíme. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Rozšúľame ho, pokrájame na kúsky, na pomúčenom lopári vyvaľkáme do kruhu a pečieme na horúcej platni. Upečené pomastíme, potrieme lekvárom, posypeme mletým makom, cukrom a stočíme.

Hubová mačanka zo Šariša

Potrebujeme: Hrsť sušené húb, cibuľa, slanina, šťava z kyslej kapusty ( 1 liter jušky), cesnak, bobkový list, hrubá múka, soľ, 2 ks nového korenia, 6 ks celého čierneho korenia, mletá červená paprika.

Postup: Huby umyjeme a namočíme do vody a medzitým si do hrnca nalejeme jušku, dáme variť, pridáme namočené huby aj s vodou, bobkový list, soľ a korenie. Spolu varíme, až budú huby mäkké. Nakrájame a spražíme si slaninu a na nej orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme 1–2 polievkových lyžíc hrubej múky, opäť spolu osmažíme a pridáme čajovú lyžičku červenej mletej papriky. Zalejeme studenou vodou a vlejeme to do vriacej jušky. Varíme aspoň 5 minút a podávame s hriankami. Dochutiť môžeme polievkovým korením.

Šošovičná kaša z Dolného Považia

Potrebujeme: 500g šošovica, bravčová masť, 1 väčšia cibuľa, , múka, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Šošovicu opláchneme a aspoň na tri hodiny necháme vo vode odstáť. V tej istej vode ju varíme do mäkka a medzitým si pripravíme zásmažku: masť necháme rozpustiť na panvici, pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú pražíme do sklovita. Keď je dostatočne opražená, pridáme múku, mleté čierne korenie a soľ. Všetko zmiešame a dolejeme vody podľa potreby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM