Rôzne

Začal sa šíriť hoax, ktorý je starý ako tetrapakové obaly: Naleteli ste aj vy?

Sociálne siete sú živnou pôdou pre rôzne konšpiračné teórie a hoaxy. Jeden z nich pred pár dňami vyšiel z hlbín zabudnutia a opäť po rokoch zaútočil na mysle používateľov internetu.

Ilustračný obrázok k článku Začal sa šíriť hoax, ktorý je starý ako tetrapakové obaly: Naleteli ste aj vy?
Zdroj: Dnes24.sk

Polícia na sociálnej sieti Facebook založila stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR . Prostredníctvom nej sa snaží bojovať s podvodmi a nepravdivými správami, ktoré sa pravidelne na internete a sociálnych sieťach objavujú.

Muži zákona aktuálne upozorňujú na hoax, ktorý je starý už niekoľko rokov, no opäť sa dostal na svetlo sveta.

O čo vlastne ide? V hoaxe sa píše: „Mlieko v obale tetrapack, ktoré sa nespotrebuje a nepredá do konca trvanlivosti, predajca vráti späť spracovateľovi. Spracovateľ otvorí obal, mlieko opätovne prevarí a znovu zabalí. Môže tak urobiť maximálne 5×.“

Hoax starý ako tetrapakové obaly samotné však v tomto bode nekončí a konšpiračnú teóriu rozvádza ďalej.

Vo falošnej správe sa píše, že na spodnej časti obalu sa pod zalepeným záhybom nachádza číslo 12345 a jedno z čísiel má chýbať.

„Táto chýbajúca cifra udáva, koľkokrát už bolo mlieko zrecyklované,“ hovorí známy hoax. Jeho tvorca však ohuruje vlastnoručným „bádaním“. „Pozrel som sa na to a naozaj! Na obale plnotučného mlieka, ktoré bolo v akcii, chýba číslo 4. Dátum spotreby trvanlivého mlieka je jeden rok, takže v obale je aj 5 rokov staré mlieko! Nakoľko sa trvanlivé krabicové mlieko vyrába zo sušeného prefabrikátu s dobou použiteľnosti až 5 rokov, pijete ľudia mlieko aj desať rokov staré,“ končí svoje ohurovanie hoax.

Neverte všetkému! Jedná sa o dlhé roky vyvrátenú poplašnú správu, ktorá sa na svet dostáva v pravidelných intervaloch. „Je neuveriteľné, čo ľudia šíria na sociálnych sieťach – a koľko ďalších tomu uverí,“ dodáva slovenská polícia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM