Zo Slovenska

Záchrana Alexeja v podobe najdrahšieho lieku na svete: Zdravotná poisťovňa reaguje!

Aj malý Alexej so spinálnou svalovou atrofiou sa dočkal dobrej správy od svojej zdravotnej poisťovne.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana Alexeja v podobe najdrahšieho lieku na svete: Zdravotná poisťovňa reaguje!
Zdroj: FB Alex SMA bojovnik

Šanca pre Alexeja, Alexa, Améliu a Riška. Príbeh štyroch malých detí a veľký boj ich rodičov so zdravotnými poisťovňami spoznalo Slovensko začiatkom tohto roka. Vtedajší predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený vedením rezortu zdravotníctva, podpísal povolenie na podanie necertifikovaného lieku pre deti trpiace diagnózou SMA, teda spinálnou muskulatúrnou atrofiou typu 1.

Slovenský chlapec Alexej je posledným zo štvorice detí, pre ktoré sa zháňali financie. Alexej so spinálnou svalovou atrofiou (SSA) dostane najdrahší liek na svete.

Liečbu za dva milióny eur mu preplatí zdravotná poisťovňa (ZP). TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa súkromnej Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Liek je podľa ZP od minulého týždňa registrovaný už aj v Európe a musí sa podať do dvoch rokov života dieťaťa.

Liek sa podáva ako jednorazová infúzia do žily. Ešte v marci tohto roka sa rozhodla uhradiť liečbu svojej poistenke Amélii aj štátna Všobecná zdravotná poisťovňa. Dievča taktiež trpí SSA.

„Stále si živo pamätám, aké povzbudivé správy som od Vás dostával, aký úžasný koncert pre mňa zrealizovali, aké pekné hrnčeky mi dali vyrobiť a vy ste si ich kupovali a veľa iných krásnych spomienok. A dnes sa už konečne môžem tešiť, že som dostal svoj liek,“ píše sa na zriadenom facebookovom profile malého bojovníka.

Rovnako aj ďalšiemu pacientovi so SSA Alexovi pomohla doplatiť liečbu súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Ďalší chlapec Richard dostal najdrahší liek na svete plne financovaný verejnou zbierkou koncom marca 2020. Uvádza to na sociálnej sieti.

SSA je zriedkavé nervovo-svalové ochorenie, ktoré sa prejavuje svalovou slabosťou, ochabnutosťou či úbytkom svalovej hmoty – atrofiou. Ochorenie sa vyskytuje približne v jednom prípade na 11-tisíc ľudí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM