Regióny

Záchrana belorítok na Moste SNP: Vtákom zabezpečia stavebný materiál na nové hniezda

Hniezda chránených belorítok na Moste SNP zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti mosta. Zničených bolo 66 hniezd. Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia chránených belorítok v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana belorítok na Moste SNP: Vtákom zabezpečia stavebný materiál na nové hniezda
Zdroj: SOS/BirdLife

S cieľom pomôcť belorítkam vybudovať si nové hniezda a zabezpečiť ich ochranu sa stretli zástupcovia hlavného mesta SR Bratislavy, dodávateľskej spoločnosti, ktorá čistila podmostie Mosta SNP, SOS/BirdLife, Štátnej ochrany prírody SR a Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

„Dohodli sme sa s SOS/BirdLife, ale aj s ostatnými odborníkmi, že zabezpečíme do priestoru pod mostom nádoby s vodou a hlinou tak, aby si belorítky mohli opätovne postaviť svoje hniezda,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Odborníci navrhli toto riešenie s cieľom urýchliť čas výstavby hniezd zabezpečením stavebného materiálu. Neodporúčali inštalovať umelé hniezda, mesto preto zabezpečí pre belorítky materiál na výstavbu nových hniezd.

Mesto bude zároveň iniciovať stretnutie zástupcov neziskových organizácií či odborných organizácií z oblasti životného prostredia za účelom nastavenia systémových krokov v oblasti lepšej ochrany prírody.

Revitalizačné práce na Moste SNP, ktoré boli od minulého týždňa zastavené, by sa mali obnoviť hneď po odsúhlasení zo strany štátnych orgánov. Súčasťou týchto prác je vyčistenie betónových podhľadov a stĺpov v časti nástupíšť, výstupíšť a odstaviska na staromestkej časti podmostia Mostu SNP, výmena povrchov chodníkov v okolí betónového piliera, oprava obrubníkov, revitalizácia stĺpov verejného osvetlenia a oprava vozovky na moste.

Čítajte tiež: Nepriateľská Bratislava: Po stromoch prišli na rad vtáky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM