Správy Rôzne

Zachránili orla kráľovského so zlomenou nohou: Do prírody sa vráti po zime

Orlovi kráľovskému, ktorý mal zlomenú nohu, po niekoľkomesačnej rekonvalescencii odstránili externý fixátor. Na Klinike vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach ho vymenili za bandáž.

Zdroj: Dnes24.sk

Ako povedal veterinárny lekár Ladislav Molnár, orla do prírody vypustia po zime.

„Konkrétne tohto jedinca našiel poľovník v okolí Trebišova, bol duchaprítomný a zabalil ho do poľovníckej vesty, aby ho zachránil. Dostal sa do rehabilitačnej stanice v Sečovciach,“ povedal s tým, že po ošetrení na UVLF sa približne štyri mesiace zotavoval vo voliére Chovnej stanice pri Centre voľného času v Sečovciach.

„Je ich veľmi málo, spolu so sokolom rárohom je to naozaj druh európskeho významu a Východoslovenská nížina v okolí Košíc im výsostne praje a zabezpečuje vhodné životné prostredie. Každý rok sa na našu rehabilitačnú stanicu dostane minimálne päť až šesť jedincov. Máme tu aj starého jedinca, ktorý mal odpálené krídlo elektrickým prúdom,“ dodal.

Podľa jeho slov sa orly živia aj zrazenou korisťou pri ceste, často preto utrpia zranenia pri strete s autom, čo spôsobuje, že sa už nedokážu uživiť.

Záchrana orla kráľovského
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM