Lucia Lauková Zo Slovenska

Zachránili ruinu Rákocziho altánku na Zobore: V práci chcú pokračovať, FOTO

O sanáciu ruiny sa pričinili členovia občianskeho združenia Zoborský skrášľovací spolok. V budúcom roku plánujú pokračovať v opláštení konštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Zachránili ruinu Rákocziho altánku na Zobore: V práci chcú pokračovať, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Zoborský skrášľovací spolok

Po dvoch rokoch rekonštrukčných prác je obnovená ruina Rákocziho altánku v areáli Zoborského kláštora v Nitre. O jej sanáciu sa pričinili členovia občianskeho združenia Zoborský skrášľovací spolok, ktoré záchranu kláštora iniciovalo. „Počas tohto roka sme ukončili záchranné práce na Rákocziho altánku a prvú etapu prác na príbytku mnícha č.3, jeho zastrešení. V budúcom roku plánujeme pokračovať v opláštení konštrukcie,“ povedal predseda spolku Ján Kratochvíl.

Z rozsiahleho barokového areálu Kláštora sv. Jozefa zo 17.-18. storočia sa zachovala iba hlavná kláštorná budova, ruiny Kostola sv. Jozefa, oporné múry a zvyšky príbytkov mníchov. Hlavnú kláštornú budovu využíva Špecializovaná nemocnica sv. Svorada Zobor, n.o., ktorá je vlastníkom areálu národnej kultúrnej pamiatky. V roku 2015 začal Zoborský skrášľovací spolok so záchrannými prácami neudržiavaných zvyškov objektov, pod ktorými sa nachádzajú zvyšky stavieb z Kláštora sv. Hypolita z 9.-15. storočia.

Kláštor sv. Hypolita je najstarším známym kláštorom na Slovensku. O založení Zoborského kláštora sa nezachovali žiadne písomné správy, podľa historikov však bol založený v 9. storočí.

Podľa legendy v ňom záverečné dni svojho života prežil kráľ Svätopluk. S kláštorom sa spája niekoľko dôležitých prameňov k našim dejinám, ako sú najstaršie v origináli zachované listiny z nášho územia, Zoborské listiny z roku 1111 a 1113, najstaršia uhorská legenda, tzv. Maurova legenda o sv. Svoradovi a Beňadikovi, a najstaršie kronikárske diela uhorskej a českej historiografie – Kosmasova kronika. V roku 1471 kláštor zničilo vojsko poľského kráľa Kazimíra.

V 17. storočí sa otvorila nová kapitola histórie kláštora. V roku 1663 tu nechal nitriansky biskup Juraj Szelepcséni vybudovať kaplnku zasvätenú sv. Andrejovi-Svoradovi a sv. Beňadikovi. Nasledujúci biskup Blažej Jaklin sa rozhodol na mieste stredovekého kláštora postaviť nový kláštor, ktorý začal slúžiť v roku 1695 a do ktorého povolali odnož benediktínov – kamaldulských mníchov. Počas výstavby barokového komplexu takmer úplne asanovali zvyšky staršieho benediktínskeho Kláštora sv. Hypolita. Podľa Kratochvíla kaplnku sv. Svorada a Beňadika zabudovali do jednej z terás nového kláštora. „Architektonicko-historický výskum potvrdil, že pred výstavbou oporného múru terasy sa tu nachádzala iná stavba, Rákocziho altánok, kde stála aj kaplnka,“ povedal.

Zachránili ruinu Rákocziho altánku na Zobore: V práci chcú pokračovať, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Zoborský skrášľovací spolok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM