Eva Mikulová Rôzne

Začína nám Tereziánske babie leto. Október s pranostikami

Štyroch významných zvestovateľov počasia nám prináša októbrový prelom. Ľudová meteorológia oddávna rešpektuje prírodné posolstvá.

Ilustračný obrázok k článku Začína nám Tereziánske babie leto. Október s pranostikami
Foto: Eva Mikulová

Októbrové Babie leto, nie je žiadnou zvláštnosťou. Už v minulosti si naši predkovia všimli jesenné oteplenie a tak vznikli i tieto októbrové pranostiky, ktoré nám prezradila známa košická propagátorka ľudových pranostík Eva Bombová.

„Ľudová meteorológia oddávna rešpektuje posolstvá Terézie (15.10.),Gála/Havl a( 16.10.), hoci ho dávnejšie vystriedala v kalendári pranosticky bezvýznamná Vladimíra, Hedvigu (17.10.) a Lukáša (18.10.),“ hovorí.

Deň hrejivý, rána štípu

Štartérku slávneho tereziánskeho babieho leta Teréziu si i čo do vývoja počasia pozorne všímali už naši dávnejší predkovia, lebo i keď býva tak, ako tento rok, čiže deň ešte hrejivý, práve jej meniny boli pre všetkých oneskorencov výzvou. Rána i večery už štípu.

Je tu svätá Terézia,čas postarať sa o dobre tesniace okná. A to napriek v Česku známej pranostike: Ak teplo na Terezu, pokvete i z pařezu. Práve Terézia je i vlastníčkou skvostného diamantového pokladu, pretože kade chodí, tade sype drahokamy z rosy.

Keď sa s nimi hrá stále zubatejšie slniečko.Význam má aj Gálov meninový deň, keď svojej predskokanke asistuje pri rátaní počtu snežení do októbrového splnu.

„Ten bol predvčerom a tak by priveľké záľahy bielych perín hroziť nemali.Gál býval vždy rešpektovaným snežným prorokom i v Česku, keď pranostika odtiaľ vraví: Jaký den Havel ukazuje, taková se zima objevuje.“

Úsmevný Lukáš

A nielen tá, poľské pranostiky dovidia na Gála naozaj ďaleko, keď vravia: Keď na Gála slota, bude v budúcom lete veľa blata a iná ubezpečuje, že napovie veľa o výhľadoch na celé obdobie leta, aj toho 2020.

Štvrtá – Hedviga, bude mať vo štvrtok podistým plno roboty, keďže jej hlavnou činnosťou bude nalievanie medu do repy a ponaháňanie zberačov – aby pred mrazom boli už orechy a ovocie pod strechou.

Oslávenec Lukáš vyvoláva úsmev, keď česká pranostika k jeho meninám potmehúdsky radí: Do Lukáše kde chceš, ruce volný měj, po svatém Lukáši za ňadra je dej – a nešpecifikuje, kde náležite použiteľné ňadra hľadať.

Aj ďalšia starootcovská múdrosť je prívetivá, keď vraví: Na svätého Lukáša nechýba chlieb a kaša .

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM