Lucia Lauková Kultúra

Začínali ako duo, teraz je ich 60: ROZHOVOR s majiteľkou unikátneho hlasu, Dominikou Titkovou

Dominika Titková z Nitry, to je speváčka so zamatovým hlasom o obratná muzikantka, ktorá ovláda hru na klavír i saxofón. V rozhovore prezradila aj to, ako vznikla jej úspešná skupina.

Ilustračný obrázok k článku Začínali ako duo, teraz je ich 60: ROZHOVOR s majiteľkou unikátneho hlasu, Dominikou Titkovou
9
Galéria
Foto: Martin Kopec

Meno Dominiky Titkovej, rodáčky z Nitry, sa stáva čoraz známejšie. Okrem sympatickej tváre si ju môžete spojiť s hudbou a na slovenské pomery netradične zafarbeným hlasom. Svojimi koncertmi so skupinou Dominika Titková & Friends prináša na slovenskú hudobnú scénu kúsok exotiky a latino rytmy.

„Hudba bola vždy mojim koníčkom a jedného dňa som zistila, že sa z toho postupne a nenápadne stala moja profesia,“ začína náš rozhovor speváčka Dominika Titková.

Ako prezradila okrem hudby sa stále čiastočne venuje tomu, čo vyštudovala, a to je záhradná a krajinná architektúra. „Momentálne sa okrem hudby venujem aj návrhu jednej veľkej expozície, ktorá je hravá, nevšedná a kreatívna, takže si tam môžem poriadne vybúriť priestorovú fantáziu,“ dodala Dominika Titková.

Zaujímavá osoba však? V rozhovore nám prezradila ako sa skupina rozrástla z dvoch členov na 60, a samozrejme aj o svojich plánoch a snoch.

Porozprávaj nám o tvojich začiatkoch so spevom. Kedy si začala spievať a na aké nástroje hráš?

Spievam, odkedy sa pamätám, takže to muselo byť naozaj ešte skôr, ako mi narástli mliečne zuby. Do ZUŠ-ky som chodila na klavír a na saxofón, mám odtiaľ fantastické zážitky. Hudobná tvorila môj „teenagerský“ život vyše 15 rokov. Spevu som sa venovala „na pankáča“, teda veľa som počúvala hudbu a bola som odvážna. Vyrastala som v komunite muzikantov, ktorí počúvali dobrú hudbu, prizvali ma do projektov, kde bolo treba zvládať aj zložitejšie žánre akými sú bossa-nova, jazz, swing…

Dominika Titková má v repertoári známe hity ako Smooth Operator, Guantanamera, Mas que nada či Sway a La Vida Es Un Carnaval. Mrazivá je aj jej verzia piesne Čerešne z dielne Jara Filipa a Milana Lasicu.

Pokračovanie rozhovoru pod videom

Zdroj: YouTube.com

Skúšala som napodobňovať speváčky, ktoré som si vytipovala, ich frázovanie, rytmizáciu, čo najviac sa priblížiť ich farbe hlasu. Techniku spevu som moc neriešila, hoci som časom prišla na to, že som podvedome robila väčšinu vecí správne, ale niečo aj nesprávne. Tak som nejaký čas chodila na hodiny spevu, aby som sa naučila správnej hlasovej hygiene a vydržala aj náročnejšie koncerty.

Venuješ sa s kapelou vyslovene iba latino žánru?

Hoci je latino našou srdcovkou, venujeme sa aj iným žánrom – funky, rock and roll, oldies, rock či swing… Mnohé skladby sa snažíme aranžovať po svojom a originálne. Napríklad zo skladby I will survive od Glorie Gaynor sme spravili sambu, ktorá prechádza v závere až do divokého balkánu. Zo slovenskej tvorby nájdeš v našom repertoári skladby Jara Filipa a Gejzu Dusíka. Práve na jeho Zuzku Zuzičku sme spravili nahrávku aj s klipom.

Zúčastnila si sa nejakých speváckych súťaží?

Málo. Tým, že mojim hlavný nástrojom bol klavír, viac som bola na klavírnych súťažiach, milovala som Bachove 2 a 3-hlasé invencie… :)

V akých projektoch/ skupinách pôsobíš teraz?

Dominika Titková &Friends a Swingless Jazz Ensemble – to je big band, ktorý sa venuje swingovej hudbe a dokonca v roku 2013 získal prvé miesto v súťaži Jazz Start Up. Dostala som ponuky spievať aj v iných kapelách, dokonca ísť spievať aj na loď. Rozhodla som sa však venovať sa svojim snom s vlastnou kapelou.

Ako vznikol projekt Dominika Titková & Friends?

Začali sme dvaja. Klavír a spev. Asi pred sto rokmi. Kamarát robil čašníka a spomenul, že by som mohla čosi zahrať a zaspievať a spríjemniť hosťom atmosféru. Tak to vzniklo. A začalo sa to nabaľovať, postupne pribúdali ponuky, eventy, koncerty… Všetko to rástlo, aj počet členov sa zväčšil na úctyhodných 8 kusov.

Na vašich koncertov je živo aj vďaka tanečníkom.

Hudba a tanec sú neodlučiteľnou súčasťou, takže k nám pribudla tanečná skupina, momentálne aj venezuelský tanečný sólista Lee. Tanečníci majú pripravené choreografie na skladby, ktoré hráme, takže je to všetko veľmi živé farebné a interaktívne. A keďže máme stále tendenciu vymýšľať čosi nové, tak sme spolu s Igorom Holkom a jeho Campanou Batucadou vymysleli spoločný program. Bubnová show + naša kapela + 2 tanečné skupiny, capoeiristi a hostia… Zrazu to bolo 60 účinkujúcich a vznikla veľká LATINOSHOW. A to sme pôvodne začínali dvaja… „gastrojazz“ len tak k večeri, vínečku… :)

Bol to tvoj sen robiť koncerty v tomto štýle? S tanečníkmi a so všetkým, čo k tomu patrí?

Neviem, k čomu to prirovnať… Keď máš proste v špajze dobré ingrediencie, tak je veľmi veľká šanca, že sa ti z toho podarí uvariť niečo moc dobré. Latino je naša srdcovka, Campana Batucada je bubenícky orchester brazílskej samby. V Nitre máme milión „dychárov“, lebo sú tu dva 18-členné orchestre, ktoré chrlia trubkárov, saxofonistov a trombonistov – na latino, ako ušitých. Máme tu Akadémiu Tanca, ktorá má úžasných lektorov i študentov, v „Blave“ sú naši kamaráti, ktorí sa venujú latino tancom, spevu i bojovým umeniam… A potom je tu kopec milovníkov latina, ktorí si radi zatancujú na dobrú hudbu. LATINOSHOW je vlastne dôsledok súhrnu okolností, ktoré sme si všimli a chopili sa ich ako jedného veľkého sna.

Na čom momentálne pracuješ?

Na novom repertoári, na nových termínoch a možnostiach pre LATINOSHOW, ale i pre kapelu, na kostýmoch. Popri tom robím už spomínaný projekt jednej expozície a veľmi rada by som v blízkej budúcnosti položila novú plávajúcu podlahu do domu.

Aké sú tvoje ciele, ďalšie sny?

Tak tá plávajúca podlaha (smiech). Niekedy je ťažšie jasne si definovať sny, ako ich samotné plnenie. A pritom je to nevyhnuté, keď sa chce človek posunúť ďalej tou správnou cestou. Veľmi rada by som sa pustila do niečoho vlastného.

Kde všade si už spievala?

Kade-tade, skúsim vypichnúť také, čo sa mi najviac vryli od pamäti. Raz sme hrali na takom mieste, kde sme miesto adresy mali zadané GPS súradnice. Bolo to v strede poľa v krásnom obrovskom drevenom stane. V Austrálii, na Pohode, v Slovenskom Rozhlase, v Divadle Andreja Bagara…

Vedela by si zrátať koľko máš za sebou vystúpení celkovo, aspoň orientačne?

Fú, môže to byť okolo 900? Od roku 2011, keď rátam okolo 120 koncertov za rok, ak rátam aj hosťovanie v iných projektoch…

Plánujete vystupovať napríklad aj s vlastnými piesňami?

To je taký môj malý sen.

Ako najradšej oddychuješ? Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie miesta v Nitre?

Oddychujem rada aktívne, napríklad na korčuliach alebo cestovaním po Slovensku. Nitru mám veľmi rada. Mojim obľúbeným miestom je Mestský park, konkrétne jeden pagaštan konský ma tam fascinuje už niekoľko rokov. Milujem, keď ožije pešia zóna, keď sa tam niečo deje. A samozrejme, rada vybehnem aj na Zobor bicyklom (polovičku kopca tlačím, žiaden Sagan zo mňa nebude), tam mám zas obľúbenú jednu krivú, no veľmi charizmatickú borovicu.

Kde ťa najbližšie uvidia fanúšikovia?

Teraz o pár dní, 21. júla, sa pripravujeme na Latino show & Big latino party / Bar Bar – Zelená Voda a 19.8. bude LATINOSHOW na Amfiteátri na výstavisku agrokomplex. Počas leta budeme ešte hrať s kapelou na viacerých miestach, všetky info o verejných koncertoch uverejňujeme na našu fanpejdž . Týmto vás všetkých pozývam na naše letné koncerty a party, nech si spolu užijeme kopec slnka, energie a radosti!

Fotografie z koncertov Dominiky Titkovej si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Začínali ako duo, teraz je ich 60: ROZHOVOR s majiteľkou unikátneho hlasu, Domin
9
Galéria
Foto: Martin Kopec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM