Zlatica Gregorová Správy

Začne sa 3. etapa výmeny osvetlenia: Šaľa získala stavebné povolenie

Dlhodobý projekt - Modernizácia verejného osvetlenia sa začala v roku 2014 a bude pokračovať. Mala by odštartovať rekonštrukcia svietidiel vo Veči.

Ilustračný obrázok k článku Začne sa 3. etapa výmeny osvetlenia: Šaľa získala stavebné povolenie
Foto: Zlatica Gregorová

Ekonomické aj ekologické

Hlavným dôvodom, prečo sa šalianska radnica rozhodla začať s renovačnými prácami bola najmä zastaranosť, opotrebovanosť aj zlá ekonomická rentabilita starých svietidiel. To všetko sa podarí odstrániť výmenou za nové verejné osvetlenie.

V prvej aj druhej etape sa podarilo povymieňať žiarovky na verejnom osvetlení, najmä na hlavných cestných ťahoch a pokračovať sa bude mestskom časťou Veča. Verejné osvetlenie bude mať už nové a úsporné LED – ky. Tie nespotrebujú toľko energie, ako staré žiarovky a vydržať by mali oveľa dlhšie ako pôvodné.

Prispel aj Eurofond

O modernizačné práce sa postará bratislavská firma, ktorá zvíťazila vo Verejnom obstarávaní. Tretia etapa Modernizácie verejného osvetlenia by tak mala byť financovaná sumou 1 640 904,11 eur. Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 10 % zo štátneho rozpočtu SR.

Stavba povolená

Mesto Šaľa aktuálne zverejnilo Verejnú vyhlášku – Stavebné povolenie na líniovú stavbu Modernizácia verejného osvetlenia v meste Šaľa – 3.etapa – Modernizácia VO časť 2 – v časti výstavby nových svetelných miest na verejnom priestranstve v priestore sídliska Šaľa – Veča na uliciach Narcisová, Cintorínska, Gen. L. Svobodu, Slnečná, Fraňa Kráľa a na uliciach Mostová, Nešporova, Horná, Švermova, Murgašova, Sládkovičova, Kukučínova, Vinohradnícka, Štúrova – M.M. Hodžu kat. územie Šaľa.

38 svietidiel

Ako dokument uvádza, Obec Močenok s jeho príslušným stavebným úradom prerokoval žiadosť Mesta Šaľa a tretej etape dal zelenú. Hliníkové stožiare by podľa dostupných informácií, mali byť vysoko odolné proti poveternostným vplyvom počasia a budú stáť na betónovom podklade s výstužou. Celkovo 38 svietidiel bude cestných a parkových. V stavebnom konaní neboli predložené žiadne námietky proti modernizácii Veče a tak sa jej obyvatelia môžu tešiť na príjemnejšie svetelné podmienky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM