Tlačové správy

Zadarmo a pre všetkých: Mladí Slováci vyvinuli systém, ktorý upozorní, že nemáte rúško

Zadarmo a pre všetkých. S touto myšlienkou mladí Slováci vytvorili aplikáciu PAULA, ktorá kontroluje nosenie rúšok.

Ilustračný obrázok k článku Zadarmo a pre všetkých: Mladí Slováci vyvinuli systém, ktorý upozorní, že nemáte rúško
Zdroj: brainit.sk

Stiahnuť si ju môžete aj vy, na webe brainit.sk. Jediné, čo potrebujete, je bežne dostupné vybavenie – počítač, monitor, kamera a reproduktor.

Všetci vieme o tom, že máme nosiť rúška a je na prvý pohľad jasne vidieť, kto rúško má a kto nie. No čo, ak človek zabudne alebo si ho jednoducho dá na chvíľku dole a nenasadí si ho späť. Kto vydrží 8 hodín s rúškom na tvári bez toho, aby ho čo i len na pár minút nestiahol a nenadýchol sa. Postavíme do každej kancelárie, obchodu či nákupného centra človeka, ktorý denne stretne stovky ľudí a jeho jediná práca bude upozorňovať na to, aby si človek dal rúško?

Zoznámte sa s PAULA-ou

Aplikácia PAULA v reálnom čase analyzuje videozáznam. V prípade, že v zábere deteguje osobu bez rúška, okamžite reaguje zvukovým upozornením a zobrazením na monitore. Na čo môže reagovať buď zákazník, ktorý si uvedomí, že nemá rúško, alebo zamestnanec, ktorý ho na to upozorní.

Už niekoľko rokov pôsobíme v oblasti umelej inteligencie a počítačového videnia. Napadlo nám, že keď vieme vytvoriť softvér, ktorý dokáže pomocou kamery kontrolovať kvalitu výrobku, prečo nevytvoriť softvér, ktorý bude kontrolovať, či ľudia nosia rúška? A dať mu možnosť napojiť sa na existujúce kamerové systémy, ktoré sú dnes doslova všade,“ hovorí šéf spoločnosti Ing. Eduard Baraniak.

Naším cieľom bolo, aby bola aplikácia dostupná úplne pre všetkých. Najväčším prínosom našej práce teda nie je fakt, že vieme rozpoznať človeka s rúškom, ale to, že softvér je vytvorený tak, aby ho mohol použiť naozaj každý, bez potreby nejakého špeciálneho hardvéru či vybavenia,“ dopĺňa šéf spoločnosti.

Na videu nižšie môžeme vidieť, že aplikácia funguje aj na bežnom notebooku s obyčajnou web kamerou.

Zdroj: YouTube.com

Využiteľnosť a dostupnosť

Aplikáciu PAULA je možné napojiť na väčšinu typov kamier a je dostupná v 2 verziách. Prvá verzia dosahujúca vysokú presnosť, avšak s vyššou náročnosťou na hardvér, a odľahčenú verziu, ktorú viete spustiť na akomkoľvek počítači, stačí len pripojiť kameru.

Prvé jednoduché a rýchle použitie v praxi môže byť, že vezmete bežný počítať s monitorom, kamerou a reproduktorom a jednoducho ho položíme na chodbu v office. Systém vás upozorní v prípade, že máte zabudnuté rúško na krku alebo v taške.

Aplikácia funguje na princípe umelej inteligencie. Pri jej vývoji bolo potrebné vytvoriť databázu tisícov rôznych fotiek ľudí s rúškom a bez rúška. Na týchto fotkách sa následne inteligencia naučila, ako vyzerá človek bez rúška a človek s rúškom a teraz ich vie v nových záberoch sama identifikovať“, hovoria vývojári z tímu Ing. Juraj Muráň a Ing. Richard Orješek, PhD.

Aplikácia je dostupná zadarmo pre každého a môžete si ju stiahnuť priamo z webovej stránky brainit.sk. Jediné, čo by spoločnosť potešilo, je zaslanie fotky, ako vám aplikácia PAULA pomáha.

Ceníme si, že aj slovenské IT firmy sa snažia takýmto spôsobom pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: brainit.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM