Webnoviny - Svet

Zadržali majiteľa opozičnej TV stanice Globovision

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP CARACAS 26. marca (WEBNOVINY) – Venezuelská polícia zadržala vo štvrtok majiteľa TV stanice Globovision, ktorá má kritický postoj k prezidentovi Hugovi Chávezovi. Guillerma Zuloagu zatkli za výroky „urážajúce prezidenta“, povedala generálna prokurátorka Luisa Ortegová. Dodala, že Zuloagu zadržali na letisku v meste Punto Fijo v štáte Falcon, keď „chcel opustiť krajinu a vyhnúť sa stíhaniu“. Zuloaga svojej TV stanici telefonicky potvrdil, že chcel práve odcestovať s rodinou na dovolenku na karibský ostrov Bonaire, o zatykači na jeho osobu však nevedel. Svoje zadržanie označil za urážku.

Začiatkom týždňa poslanci prokurátorku Ortegovú požiadali, aby dala prešetriť Zuloagove výroky a aby zvážila jeho trestné stíhanie. Podľa poslancov Zuloaga klamal o aktivitách vlády a snažil sa vykresliť Cháveza ako kriminálnika. Šéf Globovisionu nedávno na konferencii amerických médií na ostrove Aruba kritizoval Chávezovu vládu za obmedzovanie slobody slova a za perzekúciu jej kritikov.

Televízia Globovision Chávezovi už dlhší čas leží v žalúdku. Chávez TV stanicu obvinil z „mediálneho terorizmu“. Ide o poslednú „protivládnu“ stanicu a venezuelské úrady jej pravidelne ukladajú pokuty za údajné porušenie vysielacích predpisov. Globovision tvrdí, že pokuty sú politicky motivované.

Tento týždeň zatkli venezuelské úrady už druhého kritika vlády. Bývalého guvernéra venezuelského štátu Zulia Oswalda Álvareza Paza zatkli v pondelok potom, ako v televíznom programe vyhlásil, že jeho krajina je rajom pre obchodníkov s drogami. Obvinili ho zo sprisahania, šírenia nepravdivých informácií a verejného navádzania na páchanie trestného činu.

SITA/AFP/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM