Barbara Dallosová Rôzne

Záhada zabudnutej fotky: Spoznávate tváre týchto Žiarčanov?

Zo zapatrošenej čiernobielej fotky sa usmieva niekoľko mladých tvárí. Pozrite sa bližšie a možno práve vy prispejete k mapovaniu žiarskych dejín...

Ilustračný obrázok k článku Záhada zabudnutej fotky: Spoznávate tváre týchto Žiarčanov?
1
Galéria
Zdroj: AB ART press

Už onedlho uzrie svetlo sveta publikácia, ktorá faktograficky mapuje minulosť nášho mesta a zároveň odkrýva autentické spomienky pamätníkov. Kniha Žiar nad Hronom – Ako sme ťa budovali nás prevedie celým príbehom nášho mesta, a to od čias pokojnej dedinky Svätý Kríž, cez budovanie závodu, ktorý prepísal našu históriu, až po Žiar ako socialistické mes­to.

Príbehy z dávnych ale aj nedávnych čias dopĺňajú staré časom zožltnuté čiernobiele fotografie, ktoré autori našli vo svojich súkromných albumoch. Jedna fotka však stále zostáva záhadou. Vydavateľstvo ju chce v publikácii použiť, ani samotní autori ale nepoznajú identitu ľudí, ktorých zachytáva, ani rok jej vzniku.

Z čiernobielej fotky basketbalového oddielu na nás hľadí štrnásť ľudí pózujúcich pod basketbalovým košom (celá fotka v galérii). ,,Fotografiu chceme uverejniť v knihe, ale nemáme, bohužiaľ, k dispozícii mená ľudí, ktorí sú na nej zachytení. Ak by nám niekto z čitateľov pomohol rozlúštiť, kto je na fotografii, mohli by sme to stihnúť dodať do knihy pred tlačou," vysvetľuje Alica Vosková z vydavateľstva AB ART press.

Prezrite si fotografiu a zalovte v pamäti. Ak poznáte niekoho z aktérov, rok, v ktorom fotka vznikla, alebo máte akékoľvek informácie, ktoré by pomohli k rozlúšteniu jej pozadia, napíšte nám do redakcie na dallosova@global24.sk. Môžete tak priložiť ruku k dielu a prispieť k tvorbe knihy o našom meste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM