Regióny

Zákaz používania zábavnej pyrotechniky v Bratislave platí aj počas Silvestra

V prípade zistenia porušenia zákazu o použití zábavnej pyrotechniky, hrozí vinníkovi pokuta až do výšky 33 eur.

Ilustračný obrázok k článku Zákaz používania zábavnej pyrotechniky v Bratislave platí aj počas Silvestra
11
Galéria
Zdroj: TASR

Použitie zábavnej pyrotechniky je v Bratislave zakázané počas celého roka, teda i na Silvestra. S odkazom na platné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) hlavného mesta SR to v predvečer silvestrovských osláv pripomenul hovorca bratislavskej Mestskej polície (MsP) Peter Pleva.

Používanie zábavnej pyrotechniky

„V prípade zistenia porušenia zákazu o použití zábavnej pyrotechniky kategórií F2 a F3, teda napríklad rímskych sviec, rakiet, petárd či delobuchov, možno vinníkovi uložiť na mieste blokovú pokutu až do výšky 33 eur,“ upozornil Pleva. Poukázal na to aj preto, že sťažností na porušenie tohto zákazu je stále dosť. „Na prelome rokov 2016/2017 prijali na čísle MsP 159 operátori 171 podnetov, o rok neskôr ich bolo 68,“ informoval.

Každý z telefonátov podľa jeho slov hliadky mestskej polície v teréne okamžite preverili. „Nie vždy sa však podarilo pristihnúť konkrétnu osobu priamo pri páchaní samotného priestupku. Od prijatia telefonického oznámenia až po jeho samotné preverenie v teréne ubehne istý čas a aj samotné odpálenie pyrotechnických výrobkov trvá len niekoľko málo sekúnd,“ ozrejmil dôvod.

Zdôraznil, že zákaz používania zábavnej pyrotechniky, ktorý poslanci Bratislavy schválili na jeseň 2016, nie je samoúčelný. „V minulosti aj z dôvodov nesprávnej manipulácie s ňou vzniklo viacero požiarov, a tiež zranenie osôb a zvierat,“ skonštatoval. „Tí, čo Silvestra nedokážu prežiť bez petárd, by si mali uvedomiť, že svetelné a zvukové efekty sprevádzajúce odpálenie pyrotechniky spôsobujú mnohým ľuďom aj zvieratám stres,“ dodal hovorca MsP.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM