Veronika Ondo-Cholewová Správy

Základná škola v Michalovciach získava nový šat: Rekonštrukcia za viac ako jeden milión eur! FOTO

Budovy III. Základnej školy v Michalovciach získajú nový šat. Ich rekonštrukciu podporila finančne Európska únia. Projekt ráta aj s vybudovaním novej prístavby školy. Stavebné práce, ktoré odštartovali v uplynulých dňoch, chcú ukončiť v závere októbra.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola v Michalovciach získava nový šat: Rekonštrukcia za viac ako jeden milión eur! FOTO
Zdroj: TASR

Tretia ZŠ v Michalovciach sídli v budovách na Moskovskej a Mlynskej ulici. Prvý objekt je v prevádzke od roku 1962, druhý od 1993. S výnimkou opravy telocvične a hygienických zariadení sa do oboch budov doteraz výrazne neinvestovalo. Zriaďovateľom školy je miestna samospráva, ktorá je zároveň príjemcom eurodotácie na jej rekonštrukciu.

Pribudnú ďalšie triedy

Školský objekt na Mlynskej ulici sa v rámci prebiehajúcej rekonštrukcie rozšíri o prístavbu. K existujúcim štyrom triedam pribudnú ďalšie štyri, ako i jedna trieda prípravného ročníka materskej školy a oddychová miestnosť. „Na základe toho plánujeme zrušiť dvojzmennú prevádzku školy,“ informoval michalovský primátor Viliam Záhorčák. Súčasťou prístavby má byť i jedáleň so zázemím. Rekonštrukciou prejdú aj tunajšie hygienické zariadenia a podlahy. Ďalším novým prvkom budovy budú bezbariérové prístupy. Zrekonštruovaný objekt i prístavbu by malo chrániť nové oplotenie.

Zdravšie a kultúrnejšie prostredie

V budove školy na Moskovskej ulici zasa vymenia staré okná, zaizolujú strechu a vymenia pôvodnú krytinu za novú. Stavebný projekt ďalej ráta so zateplením objektov školy a vybudovaním kotolne. Energetickú náročnosť budov chcú znížiť v priemere o 40 %. Výstupom projektu má byť zdravšie a kultúrnejšie prostredie pre prácu s deťmi.Spomínaný projekt spadá pod lokálnu stratégiu Komunitného rozvoja a sociálnej inklúzie marginalizovaných rómskych komunít v meste Michalovce. Radnica získala na jeho realizáciu nenávratný finančný príspevok 1,42 milióna eur, čo predstavuje 95 % projektových nákladov. Zvyšnými piatimi percentami prispeje zo svojho rozpočtu.

„Získané finančné prostriedky by nemohli byť použité na obnovu inej základnej školy, ani opravu ciest či iný projekt, ktorý by nespadal do horizontálnej priority marginalizované rómske komunity. Tento fakt je veľmi podstatný pre celý projekt rekonštrukcie a je potrebné takto ho vnímať,“ uviedla hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

Nový šat školy

Financie na obnovu školy získalo mesto z Regionálneho operačného programu vďaka tomu, že rómske deti tvoria väčšiu časť z celkového počtu žiakov. Až do skončenia rekonštrukcie sa budú deti vzdelávať iba v priestoroch na Moskovskej ulici. Poslanca Jána Varádyho na poslednom zasadnutí zastupiteľstva zaujímalo, prečo sa rekonštrukcia nezačala skôr, aby mala čo najmenší dosah na vyučovací proces detí. „Prebiehali procesy verejného obstarávania, ktoré mali nejaký svoj čas. Víťazný dodávateľ sa následne ihneď ujal staveniska. Nie je to nami spôsobené, niekedy tie procesy trvajú, žiaľ, dlho a my to nevieme ovplyvniť,“ vysvetlil omeškanie projektu primátor Záhorčák.

Čítajte tiež:

Rebríčky top škôl na Slovensku: Ktoré michalovské školy sa umiestnili najvyššie?

Do michalovskej školy investujú viac ako milión eur
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM