Rastislav Búgel Zo Slovenska Zo Slovenska

Zákon o občianstve sa meniť nebude: O slovenský pas bude ľudí pripravovať aj ďalej

Ľudia, ktorí prijmú občianstvo iného štátu, budú naďalej prichádzať o slovenský pas. Parlament totiž odmietol novelu zákona o štátnom občianstve z dielne poslancov SaS.

Ilustračný obrázok k článku Zákon o občianstve sa meniť nebude: O slovenský pas bude ľudí pripravovať aj ďalej
Zdroj: TASR

Zákonodarcovia chceli zmeniť zákon tak, aby ľudia už neprichádzali o slovenský pas prijatím občianstva iného štátu. Novela zákona mala vrátiť stav pred leto 2010, kedy prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) prijala zákon odoberajúci ľuďom slovenský pas. Súčasný zákon pripravil o slovenské občianstvo dosiaľ viac ako 1330 ľudí.

„Predkladaný návrh zákona rieši problém odnímania štátneho občianstva systémovo a obnovuje pôvodný právny stav existujúci do 16. júla 2010, keď jedinou formou straty štátneho občianstva bolo prepustenie zo štátneho zväzku na vlastnú žiadosť,“ vysvetľujú v dôvodovej správe poslanci. Navrhovali aj to, aby bývalí občania SR, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon, mohli znovu získať občianstvo SR bez toho, aby museli spĺňať podmienky, ktoré sa inak pre nadobudnutie občianstva vyžadujú.

Novela opozičných poslancov nemala šancu na úspech bez podpory z koalície. Poslanci sa obrátili so žiadosťou o podporu na Most-Híd, ktorý súčasný zákon kritizoval, podal ho aj na Ústavný súd SR a za vlády Ivety Radičovej sa ho pokúšali neúspešne zmeniť. Strana Most-Híd reagovala na otázky o zrušení zákona o občianstve tým, že v otázke dvojakého občianstva sa nepodarilo, tak ako za Radičovej vlády, nájsť zhodu v koalícii.

Šéf klubu Mosta-Híd Gábor Gál tvrdí, že postoj Mosta-Híd k téme sa nezmenil. Verí, že sa časom podarí situáciu vyriešiť k spokojnosti všetkých. Odmieta však vytĺkanie politického kapitálu z tejto témy. Pri novele SaS nebola jednotná ani opozícia, viacerí poslanci avizovali, že ju nepodporia.

Zákon o štátnom občianstve prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2010. Reagovala ním na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

Ministerstvo vnútra avizovalo zmenu zákona, dosiaľ ju ale nepredložilo. Rezort však prijal nariadenie o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Od februára 2015 umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM