ELA Magazín Lifestyle

Zamerané na imunitu v období koronavírusu: Posilní vás RECEPT pre všetky krvné skupiny od A. Mačingovej

Vírusová situácia na Slovensku aj v celom svete smeruje pozornosť ľudí na zdravotný stav.

Ilustračný obrázok k článku Zamerané na imunitu v období koronavírusu: Posilní vás RECEPT pre všetky krvné skupiny od A. Mačingovej
8
Galéria
Zdroj: TASR

Dôležitá je predovšetkým prevencia, dostatok vitamínov a vhodne volená, kvalitná strava, ktorá posilňuje vitalitu a imunitu človeka. V čase šírenia nákazy a apelu lekárov, aby sme dbali nielen na vonkajšiu, netreba zabúdať aj na tú vnútornú „čistotu“ tela a tráviaceho traktu.

Dr. Antónia Mačingová sa už viac ako 20 rokov venuje harmonickému zdravému stravovaniu, vďaka ktorému organizmus prosperuje. Preto sme sa jej opýtali, ako si môžeme posilniť imunitu v aktuálnom období.

Čím zaháňate hlad?

"Je dôležité to, čo sme robili v predchádzajúcom období. Teda ako stále hovorím, najdôležitejšia je prevencia. Každé jedno sústo, ktoré prijímame, má účinok na náš organizmus a vitalitu. Základom zdravia je strava a to, ako vplýva na trávenie. Dr. Adamo, autor teórie o krvných skupinách, tvrdil, že konzumácia nevhodných potravín spôsobuje oslabenie stien črevného epitelu. V dôsledku toho, že sa cez takto oslabené miesta do krvného obehu opakovane dostávajú nedokonale nestrávené čiastočky, sa vytvorí miesto vzniku rôznych zápalov a postupného oslabenia imunity. Lebo ako vieme,veľké percento imunity sídli v našich črevách. Istým spôsobom to v roku 2016 potvrdili vedci, ktorí objavili syndróm priepustného čreva,” vysvetľuje Antónia Mačingová.

Prekombinovanie jedál

Veľkým problémom dnešnej spoločnosti je prekombinovanie jedál. Tie síce lahodia chuťovým pohárikom, ale neprospievajú tráviacemu traktu.

Za príkladom nemusíme chodiť ďaleko. Stačí si vziať klasický výdatný obed – polievka, mäso so zemiakmi ako prílohou a sladká bodka v podobe koláčika.

Takýmto obedom postupne oslabujeme náš tráviaci systém, zaťažujeme pečeň, žlčník, pankreas… Okrem negatívneho účinku na zdravie takáto kombinácia spôsobuje postupné vytváranie a ukladanie podkožného tuku.

Ako si vyskladať stravu?

Svoju imunitu si môžeme posilniť potravinami, ktoré naša krv dokáže účinne spracovať a využiť. Ide o stravovanie na základe krvných skupín.

„Keďže som andragóg a my andragógovia učíme ľudí vzdelávať sa aj v dospelosti, práve strava je to, cez čo ukazujem, ako rýchlo sa prejaví dôslednosť a disciplína. A to, ako vážne to so zmenou myslíte. Lebo ako hovorím: Zmena stravy je cesta – zmena osobnosti je môj cieľ. V súvislosti s aktuálnou témou trávenia a imunity som pripravila aj kalendár, ktorý poslúži aj ako kniha receptov jedál na podporu a posilnenie tráviaceho traktu,” hovorí andragogička Dr. Mačingová.

Na posilnenie imunity Antónia Mačingová odporúča: „Neprejedať sa, piť viac vody, zvýšiť pohyb na čerstvom vzduchu a výrazne obmedziť cukor, ak ho nemôžete úplne vynechať. Základom je určite vynechať potraviny, ktoré neprospievajú vašej krvnej skupine a všetky polotovary a priemyselne spracované potraviny.”

Recept pre všetky krvné skupiny

„Ak by som mala vybrať jedno z jedál, ktoré prospieva všetkým krvným skupinám, stavila by som na cviklovú polievku s chrenovými haluškami, keďže cvikla je dokonalá v akejkoľvek podobe, je to jednoducho moja najobľúbenejšia surovina.”

Potrebujeme: 4 stredne veľké olúpané uvarené cvikly, 3 – 4 bobkové listy, 125 ml sladkej smotany, 2 žĺtky, 1 čajovú lyžicu strúhaného chrenu a 100 gramov detskej krupice

Postup: Cviklu nakrájanú na malé kocky varíme 15 minút na miernom ohni vo vode s bobkovými listami. Halušky si pripravíme tak, že rozhabarkujeme smotanu so žĺtkami, pridáme chren, krupicu, osolíme, okoreníme čiernym korením a vymiesime tuhšie cesto, ktoré necháme stuhnúť v chladničke. Uvarenú cviklu bez bobkových listov rozmixujeme nahladko.

Z cesta urobíme halušky – do osolenej vody dáme lyžičkou vykrajované halušky. Po prvom zovrení halušky odstavíme z ohňa a necháme ešte lúhovať 15 minút, potom ich zlejeme. Polievku s haluškami môžeme podávať s rastlinnou smotanou alebo bazalkovým lístkom.

Recept pre všetky krvné skupiny od A. Mačingovej
8
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM