Webnoviny - Svet

Zamestnávatelia podceňujú pri starších strojoch bezpečnosť

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Viktor ZamborskýKOŠICE 20. mája (WEBNOVINY) – Bezpečnosť pri práci na zastaraných strojoch a zariadeniach je často zo strany zamestnávateľov podceňovaná. Ako uviedol hovorca Národného inšpektorátu práce SR Igor Holéczy, vyplýva to z nedávnej mimoriadnej celoslovenskej kontroly inšpekcie práce, ktorá sa zamerala na tvárniace, kovoobrábacie a drevoobrábacie stroje. Pritom práve v tejto oblasti výrobnej sféry dochádza pomerne často k pracovným úrazom. Mimoriadna kontrola odhalila u zamestnávateľov 645 nedostatkov, z toho bolo asi 13 percent závažných.

Padali pokuty

Celoslovenská kontrola sa uskutočnila v uplynulých týždňoch. Inšpektori práce vo všetkých regiónoch krajiny skontrolovali vyše 100 spoločností a v 16 prípadoch uložili sankcie spolu za takmer 2800 eur. Najčastejšie závažné nedostatky sa týkali napríklad poškodených ochranných krytov, zistené boli chýbajúce kryty na hnacích častiach strojov či chýbajúce odborné skúšky zariadení. Inšpektori práce preto vydali 21 zákazov používania strojov.

„Jedným zo základných cieľov inšpekcie práce je prispievať k znižovaniu rizík na pracoviskách, čo môže viesť k ďalšiemu znižovaniu počtu pracovných úrazov. Práve na priemyselnú výrobu a stavebníctvo sa preto chceme dôraznejšie zamerať,“ povedala generálna riaditeľka Národného inšpektorátu práce Jana Popovičová. Bezpečnostné predpisy boli často zanedbávané najmä v prevádzkach, kde sú používané strojové zariadenia, ktorých priemerný vek často presahuje aj viac ako 20 rokov. Práve na takýchto pracoviskách odhalili inšpektori celkovo horšiu úroveň bezpečnosti práce. Výrazne lepší stav bol zistený v spoločnostiach, ktoré používajú nové stroje a zariadenia. „Práve práca na strojoch a zariadeniach patrí k oblastiam, kde inšpekcia práce dlhodobo pomerne často zaznamenáva pracovné úrazy. Vlani inšpektori práce na Slovensku vyšetrovali 157 ťažkých pracovných úrazov, z nich takmer tretina vznikla pri obsluhe strojov a zariadení,“ uviedol Holéczy.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM