Webnoviny - Svet

Zámocký park v Pezinku začnú revitalizovať

WEBNOVINY.SK

Foto: pezinok.sk

PEZINOK 17. februára (WEBNOVINY) – Revitalizácia Zámockého parku v Pezinku sa začne 1. marca a podľa časového harmonogramu by mala byť ukončená vo februári budúceho roka. Informáciu zverejnilo mesto Pezinok na svojej ineternetovej stránke. Revitalizácia bude mesto stáť 570 296,71 eura bez DPH.

Plánovaná revitalizácia tejto mestskej kultúrnej pamiatky zahŕňa výstavbu nového detského ihriska, ktoré je navrhnuté v podobe gazdovského dvora so zvieratkami a riešené ako zostava drevených konštrukcií a stavieb. Medzi objektom Centra voľného času (CVČ) a detským ihriskom by mala byť plocha s hracím poľom pre spoločenskú hru mlyn so sedením. Medzi chodníkom a oplotením by mala byť lanová dráha vhodná pre väčšie deti a v severozápadnej časti, za Centrom voľného času voliéra pre chov pávov. Do parku pribudne aj nový mobiliár, lavičky, odpadkové koše, dva altánky, z ktorých jeden bude umiestnený v areáli detského ihriska a ďalší na lúke pri jazere. Tiež sú plánované výruby a výsadby drevín, rekonštrukcia verejného osvetlenia, úprava verejného priestranstva v predpolí parku riešená výmenou súčasnej asfaltovej plochy za plochu z prírodného kameňa, celková rekonštrukcia a úprava brehov jazera ako aj zlepšenie prístupnosti k jazeru prostredníctvom dvoch drevených mól.

Predchodcom dnešného Zámockého parku bola záhrada rozprestierajúca sa za hradnými priekopami, v ktorej sa nachádzalo 100 včelích úľov. Samotný park založil roku 1844 gróf František Pálffy. Ten dal pri rozsiahlej prestavbe hradu zrušiť staré valy a zasypať priekopy. Záhradu premenili na anglický park, v ktorom vysadili vzácne stromy a vybudovali široké chodníky. V súčasnosti je areál parku verejným mestským parkom, vybudovaný v anglickom štýle a zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok. Park slúži na krátkodobú rekreáciu, rekreačný šport a oddych.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM