Hokej

Zápas o všetko: Slováci v bráne s Čiliakom, Nemci bez zraneného Grubauera

Slovenskí hokejisti nastúpia na kľúčový zápas šampionátu proti Nemecku (streda, 20.15 h) v bránke s Marekom Čiliakom. Ďalšie zmeny v zostave tréneri nenaplánovali.

Ilustračný obrázok k článku Zápas o všetko: Slováci v bráne s Čiliakom, Nemci bez zraneného Grubauera
9
Galéria
Zdroj: TASR

Domáci výber potrebuje proti tomuto súperovi bodovať, aby si zachoval čo najväčšie šance na postup do štvrťfinále. Tie by mal aj v prípade prehry v riadnom hracom čase, no už by sa musel spoliehať na zaváhanie aspoň jedného z trojice favoritov košickej A-skupiny MS.

Stredajší zápas sa môže ukázať pre zverencov Craiga Ramsayho ako rozhodujúci. V prípade, že si Fínsko, Kanada a USA splnia vo všetkých nasledujúcich dueloch základnej A-skupiny s papierovo slabšími súpermi (teda aj s Nemeckom) povinnosti favoritov a Slováci prehrajú v stredu v riadnom hracom čase, prídu o postup do štvrťfinále.

Nemecko by v takom prípade malo už 12 bodov a aj keby v ďalších dueloch nezískalo ani bod, Slováci by sa pred neho nedostali.

Taktiež by mohli získať maximálne 12 bodov, no o postup by ich pripravil horší vzájomný zápas.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Do večerného stretnutia tak pôjdu Ramsayho zverenci pod tlakom uhrať okrem dobrého výkonu, ktorý predviedli v každom z doterajších zápasov, aj priaznivý výsledok. „Tlak máme na sebe každý zápas, do každého ideme rovnako a každý chceme vyhrať. Samozrejme, teraz je to už súper, s ktorým musíme vyhrať. My sme favoriti. Myslím si, že nám opäť pomôžu ľudia, chalani do toho dajú srdce, bojovnosť a zvládneme to,“ povedal asistent Andrej Podkonický.

Ten očakáva ťažký zápas, receptom na úspech by mala byť v prvom rade disciplína a rýchly prechod do ofenzívy. „Nemci budú brániť stredné pásmo a my musíme hrať rýchlo a otáčať hru, aby sa nedostali do svojho brániaceho tvaru. Dostávať puk za nich a nestrácať ho v strednom pásme. Oni budú čakať na protiútoky. Samozrejme, v prvom rade musíme byť disciplinovaní, aby sme zase nehrali veľa oslabení.“

Niekoľko hodín pred duelom prišla pre slovenských hokejistov zaujímavá správa z tábora súpera. Brankár Philipp Grubauer totiž nenastúpi pre svalové zranenie. Dvadsaťsedemročný hráč Colorada Avalanche nastúpil v utorok na duel s Francúzskom (4:1), no za stavu 1:1 sa zranil a nedohral. V bránke by sa tak mal predstaviť jeden z dvojice Mathias Niederberger – Niklas Treutle. „Uvidíme, kto bude v bránke, ale myslím si, že je to v podstate jedno. V predchádzajúcom zápase sme dali brankárovi, ktorý vyhral Stanleyho pohár, päť gólov. Dôležité bude tlačiť sa agresívne do bránky a na dorážky,“ dodal Podkonický.

Foto: ilustračné

Marek Čiliak
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM