ELA Správy Rôzne

Zaplavia Slovensko predajne BEZ obsluhy? DVA reťazce plánujú otvoriť pobočky bez zamestnancov

Viete si predstaviť, že sa vyberiete do obchodu a budete v ňom úplne sám a nestretnete ani predavačku? Koncepty predajní bez obsluhy sú už bežné v zahraničí a jednu takúto už máme aj na Slovensku. Pribudnú ďalšie?

Ilustračný obrázok k článku Zaplavia Slovensko predajne BEZ obsluhy? DVA reťazce plánujú otvoriť pobočky bez zamestnancov
37
Galéria

Ako zo sci-fi! Tak sa na prvý pohľad môžu niektorým zákazníkom zdať predajne, v ktorých sa môžete ocitnúť úplne sám, a to i v noci. Predstavte si, že si nakúpite bez toho, aby ste kohokoľvek stretli. Ide o koncept tzv. predajní bez obsluhy.

Na Slovensku zatiaľ v Devíne

V Českej republike funguje už 13 automatizovaných predajní. Vo Švédsku či v Dánsku sú pokladnice bez obsluhy už dlhšie veľmi rozšírené. Na Slovensku doposiaľ funguje len jedna samoobslužná predajňa v Devíne – Potraviny od našich. Túto novinku priniesol finančník zo skupiny J&T a jeden z najbohatších Slovákov Patrik Tkáč. Otvoril ju v roku 2021.

Tkáčovou prvotnou myšlienkou bolo priniesť do Devína jednu z predajní siete Yeme. Tento projekt sa však nepodaril, preto sa finančník rozhodol, že otvorí vlastný obchod. V predajni na Hradnej ulici zákazníci nakúpia najmä lokálne potraviny a spotrebný tovar. Viac o tom sa dočítate TU.

Bude ich viac?

Zatiaľ ide teda o jednu takúto predajňu na Slovensku, no ako informujú Hospodárske noviny, reťazec Coop Jednota aktuálne uskutočňuje prieskum trhu, na základe ktorého sa rozhodne, či a kedy na Slovensku samoobslužné predajne otvorí.

„Ak budú všetky technické a legislatívne predpoklady splnené, je možné, že sa aj na Slovensku budú v roku 2024 otvárať samoobslužné predajne,“ priblížila hovorkyňa reťazca Jana Kuklová v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Nad otvorením nového typu prevádzok uvažuje aj reťazec Billa, ktorá ich už testuje v iných krajinách. „V súčasnosti zvažujeme, či tento koncept otestujeme aj na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa Kvetoslava Kirchnerová.

Slováci sú zatiaľ zvyknutí najmä na samoobslužné pokladne. No u našich susedoch existuje viac druhov samoobslužných predajní. Česká sieť Coop využíva predajne, v ktorých si zákazník musí tovar sám naskenovať. V ďalších to ide aj bez toho, peniaze za zakúpený tovar sa zákazníkom po odchode z obchodu automaticky stiahnu z účtu.

Foto: archív

Nový obchod s potravinami v Devíne
37
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM