Správy

Zarobili viac? Súdna rada chce, aby sudcovia z Threemy vysvetlili svoj majetok

Súdna rada SR po kontrolách majetkových priznaní sudcov za minulý rok zistila, že niektorí sudcovia zarobili viac, ako zo svojich platov mohli.

Ilustračný obrázok k článku Zarobili viac? Súdna rada chce, aby sudcovia z Threemy vysvetlili svoj majetok
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Podľa predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej sa to týka aj sudcov spomínaných v Threeme obžalovaného z vraždy Jána Kuciaka Mariana K.

Súdna rada o tom informuje na svojom webe.

„Niektoré závažné zistenia sa týkajú aj medializovaných sudcov a sudcov, ktorí boli údajne spomínaní v komunikácii Threema,“ hovorí stanovisko Súdnej rady s tým, že v súčasnosti Praženková zasiela dotknutým sudcom výzvy na preukázanie pôvodu „sporných majetkových prírastkov“.

V prípade, že bude mať Súdna rada aj po vysvetlení naďalej pochybnosti o prírastku majetku sudcov, môže podať návrh ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd) na začatie disciplinárneho konania.

„Sudcovia boli doposiaľ vyzývaní na doplnenie a spresnenie takých majetkových priznaní, pri ktorých podávaní v písomnej či elektronickej podobe došlo najmä k formálnym pochybeniam,“ tvrdí stanovisko Súdnej rady s tým, že majetkové priznania vyhodnocovala jej päťčlenná komisia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM