ELA Správy Regióny

ŽART alebo to myslí vážne? Kandidátka na primátorku Popradu sa pohráva s myšlienkou METRA

Hovorí sa, že papier znesie veľa. Ale veľa znesú aj bilbordy, ktoré zaplavujú Slovensko najmä pred voľbami. V Poprade a na internete upútal viacerých najmä jeden: sľubujúci metro v meste pod Tatrami! Ide o antikampaň?

Ilustračný obrázok k článku ŽART alebo to myslí vážne? Kandidátka na primátorku Popradu sa pohráva s myšlienkou METRA
Zdroj: Dnes24.sk

Statusy na sociálnych sieťach, platené inzercie v periodickej tlači, letáky v schránkach, bannery na internete či profesionálne videá. Kandidáti, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do politiky, využívajú všetky možné nástroje, ako byť ľuďom na očiach.

A hoci žijeme v dobe internetu a sociálnych sietí, ako huby po daždi rastú popri cestách a v uliciach miest aj staré dobré bilbordy. Usmievajú sa z nich vyretušované súčasné tváre politikov i tých, ktorí sa sloganmi snažia dostať do povedomia občanov a získať si ich priazeň.

Aj antikampaň je kampaň

Podľa zákona o volebnej kampani sa kampaňou rozumie „akákoľvek činnosť politickej strany, politického hnutia, koalície politických strán a politických hnutí a kandidátov, za ktorú sa obvykle platí úhrada, smerujúca k propagácii ich činnosti, cieľov a programu.”

Okrem toho musí byť jej účelom získanie volenej funkcie. Kampaňou sa rozumie činnosť v prospech aj v neprospech kandidátov či politických strán.

A antikampane, čiže anonymné bilbordy, ktoré svojím spôsobom zosmiešňujú silných kandidátov, nie sú ničím výnimočným. Pred jesennými voľbami jej čelí napríklad súčasný primátor Nitry Marek Hattas.

Metro v Poprade?

Kto chodí po Poprade s otvorenými očami, určite neprehliadol aj bilbord kandidátky na primátorku Angely Františkovej. Jediná ženská kandidátka sa voličom prihovára sloganom resp. otázkou Metro v Poprade?

Tento bilbord sa stal terčom posmeškov a niektoré médiá ho zaradili na zoznam najväčších bizarností. Skončil aj na satirickej stráne Zomri.

Diskutujúci len nechápavo krútia hlavou, či kandidátka myslí známy obchodný reťazec, alebo v čase, keď niet čím kúriť a svietiť, si nepomýlila súčasné priority. Iní to vnímajú iba ako otázku.

Niektorých komentujúcich rozosmial detail, že na fotografii nie je metro, ale vysokorýchlostný vlak, ktorý by slovenské železnice rozhodne neustáli.

Na margo možnej antikampane sme sa Angely Františkovej preto opýtali, či je to naozaj jej bilbord a či nám ho môže viac objasniť. V jej oficiálnom volebnom programe sme totiž zmienku o ňom nenašli.

„Áno, ide o mnou platený billboard, ktorý je súčasťou predvolebnej kampane. Je to otázka pre verejnosť, tak ako existujú ďalšie nezodpovedané otázky, napr. Stavebný pozemok v širšom centre Popradu za 15,50 eura? Ja sa pýtam, očakávam odpovede občanov: Áno/Nie,“ odpovedala pre poprad.dnes24.sk Angela Františková.

Tak sa robia sľuby, do psej matere (od Petra)

Posted by Zomri on Tuesday, September 27, 2022

V NITRE SA OBJAVILA NEZÁKONNÁ ANTIKAMPAŇ Tri mesiace pred miestnymi a regionálnymi voľbami sa objavujú aj prvé...

Posted by Transparency International Slovensko on Tuesday, July 26, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM