Martin Sýkora Správy Zo Slovenska

Zarybnený rybník má prvé obete: 150 kíl sivoňa uhynulo, rybári našli náhradu

9. októbra sa rybári tešili z ďalších kilogramov nových rýb, ktoré sa mali stať novými obyvateľmi popradského rybníka. Stalo sa však čosi, kto nikto nečakal.

Ilustračný obrázok k článku Zarybnený rybník má prvé obete: 150 kíl sivoňa uhynulo, rybári našli náhradu
5
Galéria
Foto: Martin Sýkora

V utorok (9.10.) bolo začaté zarybňovanie sivoňom potočným v objeme 150 kilogramov, trojročným kaprom v objeme 350 kg a150 kg pstruha dúhového. Rybári do napusteného rybníka umiestnili pôvodné druhy, na ktoré si za desaťročia zvykli. „Budú tu pôvodné rybky, ktoré žili v tomto rybníku. Boli vylovené odtiaľ a prenesené do malého rybníka. Potom sme ich pustili nazad, keďže hladina je napustená a už si tu plávajú,“ uviedol pomocný hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) v Poprade Martin Soľava. Niektoré ryby si však dlho neplávali.

„Zo strediska Svit bola dovezená ryba v období neresu, jednalo sa o sivoňa potočného. Po 33 hodinách od vysadenia sme zistili, že na rybách sa nachádza plesňové ochorenie,“ uviedol predseda MO SRZ v Poprade Štefan Kolcún.

Podozrenie sa potvrdilo. Podľa stanoviska Petra Košútha, ktorý prednáša chov rýb na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach k vypuknutiu ochorenia dochádza, ak je ryba v tomto období prelovovaná alebo prevážaná do iných lokalít. Prejavom ochorenia sú hlboké kožné nekrózy, ktoré sa veľmi rýchlo pokryjú plesňami z rodu saprolegnia. Tie celé ochorenie komplikujú a pomerne rýchlo dochádza k úhynu rýb (cca 7 – 10 dní). „Pôvodcom môže byť vírus, ale doposiaľ nebol preukázaný. Prognóza je nepriaznivá, úhyn môže byť 70 – 80 percent. Terapia neexistuje. Jediným opatrením je neprevážať a nevysádzať ryby v pohlavnej zrelosti pred alebo v období neresu,“ píše sa v stanovisku. Podtatranským rybárom neostávalo nič iné, ako chorých i uhynutých sivoňov z rybníka odstrániť a začať papierovať. „Reklamácia bola uplatnená, uznaná a faktúra dobropisovaná. Ryby boli odlovené a vrátené do strediska vo Svite. Bolo nám dodaných ďalších 150 kíl pstruha dúhového,“ dodal Kolcún, podľa ktorého sú súčasní obyvatelia popradského rybníka v poriadku a pripravení robiť radosť miestnym rybárom.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM