Webnoviny - Svet

Zásah proti fanúšikom bol adekvátny, tvrdí polícia

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš Somr ŽILINA 26. augusta (WEBNOVINY) – Pred a počas futbalového zápasu Ligy majstrov bolo v uliciach Žiliny nasadených niekoľko stovák policajtov. Podľa zástupcu policajného riaditeľa žilinského krajského riaditeľstva Ivana Špánika bol zásah proti žilinským a sparťanským fanúšikom na Mariánskom námestí necelé dve hodiny pred začiatkom zápasu MŠK Žilina a Sparta Praha adekvátny. „Zásah bol určite adekvátny, pretože došlo naozaj už k porušovaniu verejného poriadku a poškodzovaniu majetku našich občanov a k bitkám, takže určite. Vzhľadom k tomu, že bola dlhá doba do začiatku zápasu, došlo k popíjaniu alkoholu fanúšikov jednej i druhej strany, došlo k vzájomným potýčkam a narušeniu verejného poriadku tým spôsobom, že tam boli hádzané rôzne dymovnice, petardy a zároveň poškodzovaný majetok zariadenia jednotlivých reštauračných zariadení. Z toho dôvodu bol vykonaný služobný zákrok,“ povedal Špánik.

Podľa žilinského policajného hovorcu Radka Moravčíka policajti predviedli 20 českých a deväť slovenských fanúšikov. „Po zistení totožnosti a podaní vysvetlenia k výtržnostiam boli všetky osoby prepustené na slobodu,“ dodal Moravčík. Polícia prijala aj oznámenie o poškodení jedného žilinského baru, jeho majiteľovi spôsobili neznámi páchatelia škodu predbežne vyčíslenú na 2 500 eur. Škodu zaevidovali aj samotní policajti, keď im fanúšik pražskej Sparty poškodil služobného vozidlo. Po bitke na Mariánskom námestí odviezli do žilinskej nemocnice asi 15 zranených fanúšikov, podľa zástupcu primára oddelenia úrazovej chirurgie Jozefa Trgiňu však ošetrili iba piatich Čechov a jedného Slováka, ostatní z nemocnice ušli. „Išlo o poranenia, ktoré môžeme kvalifikovať ako ľahké, väčšinou to boli pomliaždeniny, tržné, zhmoždené rany, odreniny, jeden z nich mal zlomený nos. Hospitalizovaný nebol nikto, lebo to neboli tak závažné poranenia,“ povedal Trgiňa.

Na odvetný zápas play-off Ligy majstrov 2010/11 medzi MŠK Žilina a Spartou Praha prišlo odhadom sedemsto sparťanských fanúšikov, tristo z nich vlakmi, ostatní autami. Zápas, v ktorom Žilina nakoniec postúpila do skupinovej fázy najprestížnejšej európskej futbalovej klubovej súťaže, charakterizovala žilinská radnica i štátna polícia ako rizikový. O bezpečnosť v Žiline sa staralo niekoľko stoviek štátnych policajtov, tiež železničná a mestská polícia, záchranári a hasiči.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM