Správy

Zaujímavé informácie z popradskej nemocnice: Aha, akým prístrojom sa môže pochváliť!

Popradská nemocnica prezradila zaujímavé informácie. Môže sa pochváliť, ako uviedla, s najnovším typom prístroja na rozbíjanie obličkových kameňov.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé informácie z popradskej nemocnice: Aha, akým prístrojom sa môže pochváliť!
Zdroj: Nemocnica Poprad

„Výhody liečby obličkových kameňov s pomocou najnovšieho typu intrakorporálneho litotriptora Swiss LithoClast Trilogy môžu slovenskí pacienti zažiť premiérovo v popradskej nemocnici. Jedinečnosť prístroja je v jeho trojfunkcionalite, keď dodáva riadenú ultrazvukovú a balistickú energiu súbežne alebo nezávisle so súčasným odsávaním cez jedinú sondu,“ uviedla hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda.

Zároveň doplnila, že v porovnaní s predošlými generáciami prístrojov skracuje celý proces rozbíjania kameňov až o 48% a práve to bol jeden zo zásadných dôvodov, prečo se vedenie Nemocnice Poprad rozhodlo pre zapožičanie prístroja.

Slovenská premiéra

„Ide o slovenskú premiéru špičkového prístroja, ktorý sme sa rozhodli testovať v našich podmienkach," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Nemocnice Poprad, Peter Petruš.

„Čo znamená 48% v praxi? Kratší operačný čas a z neho vyplývajúca kratšia anestézia sú jednoznačnou výhodou pre pacienta. Ďalej je možné, že skracujúci sa čas zákrokov povedie k zvýšenému počtu zákrokov a teda i následnému odliečeniu vyššieho počtu pacientov,“ informovala nemocnica.

V popradskej nemocnici zrealizovali na novom prístroji prvých 10 zákrokov u pacientov s nefrolitiázou – teda kameňmi v obličke. Prístroj si podľa slov urológov poradí s akýmikoľvek kameňmi a viac efektívne je aj odsávanie. Podľa slov primára Urologického oddelenia Nemocnice Poprad Erika Chorváta, ide o zariadenie, ktoré má pacienta za priaznivých okolností úplne zbaviť aj pomerne veľkého konkrementu v obličke (obličkového kameňa).

Galajda uviedla, že testovaním jedného z najlepších zariadení na rozbíjanie obličkových kameňov v rámci Slovenska sa popradskej nemocnici darí napĺňať cieľ, ktorý si vedenie nemocnice dalo v roku 2012 pri otvorení nového oddelenia – urologického oddelenia. „V rámci urológie nám výrazne stúpa počet operácií, ale najmä počet veľkých operačných výkonov a tiež počet hospitalizácií. Prichádzajú nielen pacienti z nášho regiónu, ale aj z okresov vzdialených 100 – 200 km od Popradu,“ povedal Petruš.

Urológia v popradskej nemocnici

Otvorením urologického oddelenia v popradskej nemocnici v roku 2012 a následne litiatickej ambulancie a RTG urologického pracoviska UROSKOP, sa začala písať história urológie v popradskej nemocnici.

Dnes toto oddelenie ponúka možnosť diagnostiky a liečby takmer všetkých urologických ochorení. Personál oddelenia a ambulancií komplexne rieši pacientov s močovými kameňmi, pričom disponuje ako neinvazívnou metódou – ESWL (rozbíjanie kameňov) tak aj všetkými potrebnými možnosťami invazívnej liečby – rozbíjanie kameňov laserom, ultrazvukom, elektrohydraulicky, kombinovane.

„Od roku 2018 lekári vykonávajú všetky onkourologické operácie, mnohé z nich laparoskopicky. V poslednom období boli do portfólia operačných výkonov zaradené radikálna cystektómia pri karcinóme močového mechúra a radikálna 3D laparoskopická prostatektómia pri karcinóme prostaty. Podľa analizovaných údajov oddelenia sa v posledných rokoch neustále zvyšuje počet nefrektómii a resekcií nádorov obličiek – odstránenie nádoru s ponechaním obličky. Na Urologickom oddelení Nemocnice Poprad sa realizujú všetky typy laparoskopických operácií – cysty obličky, pyeloplastiky, nefrektómie, resekcie nádorov obličky, prostatektómie,“ uviedla Galajda.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM