Aktualizované ELA Zo Slovenska

Záver týždňa hrozí búrkami s krúpami, po víkende príde teplotný skok! + PREDPOVEĎ

Búrky sa v piatok môžu vyskytovať najmä na východnom a v niektorých okresoch stredného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Záver týždňa hrozí búrkami s krúpami, po víkende príde teplotný skok! + PREDPOVEĎ
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Pre okresy Brezno, Revúca, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom SHMÚ na svojom webe. Výstraha platí do 15.00 h.

Pozor na krúpy

V týchto okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu,“ tvrdia meteorológovia.

Okrem toho je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov – stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Naďalej do 18.00 h platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami najmä na východe krajiny.

Sobota

Na Slovensku bude v sobotu malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na strednom Slovensku, prehánky, výnimočne búrky. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 °C.

Bratislava: Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota okolo 28 °C. Stred: Malá, miestami aj zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky, výnimočne búrky. Ráno ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 25 až 30, na Kysuciach, Orave a Liptove. okolo 23 °C. Východ: Malá, miestami aj zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky, výnimočne aj búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na juhu do 29 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 °C.

Nedeľa

Jasno až polooblačno. Najnižšia nočná teplota 16 až 11, v údoliach miestami okolo 9 °C. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na Orave a pod Tatrami okolo 24 °C.

Prognóza počasia vyzerá na najbližšie zatiaľ takto:

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM