Zo Slovenska

Závraty aj rozmazané videnie: Ak ste si kúpili tento špenát, NEJEDZTE ho!

Štátna veterinárna a potravinová správa upozorňuje na špenát, ktorý môže spôsobiť zdravotné problémy. Ak ho máte doma, nejedzte ho, vráťte ho do obchodu!

Ilustračný obrázok k článku Závraty aj rozmazané videnie: Ak ste si kúpili tento špenát, NEJEDZTE ho!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Po požití špenátového pretlaku sa u viacerých osôb prejavili malátnosť, závraty, sucho v ústach, rozmazané videnie a rozšírené zrenice. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Radšej ho nejedzte!

„Z Národného toxikologického informačného centra UNB sme získali informáciu o podozrení na kontamináciu výrobku špenátový pretlak zakúpeného v obchodnej sieti Coop Jednota,“ uviedla s tým, že v priebehu desiatich dní zaznamenali zvýšený počet toxikologických konzultácií po požití mrazeného špenátu.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR preto podľa jej slov nariadila vykonať úradné kontroly v obchodnej sieti a u výrobcu. Keďže v súčasnosti nie je možné po vyhodnotení všetkých dostupných informácií zistiť možnosť škodlivých účinkov na zdravie, prijíma dočasné opatrenia na riadenie rizika potrebné na zabezpečenie vysokej úrovne ochrany zdravia a nariaďuje zastavenie predaja všetkých vyrobených šarží tohto produktu.

Tovar môžete vrátiť

Reťazec po obdržaní informácie od štátnych orgánov úradnej kontroly potravín okamžite dala pokyn na stiahnutie z predaja všetkých výrobkov, t. j. všetkých šarží – Špenátový pretlak hlbokozmrazený Coop Tradičná kvalita zo všetkých predajní.

„Zároveň sme v intenzívnom kontakte s výrobcom uvedeného výrobku za účelom objasnenia príčin možnej kontaminácie, pravdepodobne vzniknutej vo výrobnom procese. Coop Jednota Slovensko súčasne na základe operatívnych interných kontrol a analýz prehlasuje, že možná kontaminácia výrobkov nebola zapríčinená v systéme Coop Jednota, a to ani prepravou a ani skladovaním na jednotlivých maloobchodných prevádzkach,“ uviedol reťazec na Facebooku a za spôsobené komplikácie sa zákazníkom ospravedlnil.

Spotrebitelia môžu tovar vrátiť.

Špenátový pretlak bol dodaný aj do siete Kaufland pod značkou Vinica.

ŠVPS žiada spotrebiteľov, aby tento výrobok nekonzumovali.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM