Aktualizované Zo Slovenska

FOTO: Zavreli školy a vyrazili do ulíc. Učitelia pochodovali za vyššie platy

Nespokojní učitelia opäť vyšli do ulíc. Odhadom 500 ich pochodovalo centrom Bratislavy. Chceli tak upozorniť na nesplnené sľuby politikov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zavreli školy a vyrazili do ulíc. Učitelia pochodovali za vyššie platy
Foto: Jakub Haršany / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Dnes sa opäť pripomenuli slovenskí učitelia. Hodinu popoludní sa začal protestný pochod centrom Bratislavy, ktorý mal upozorniť na nesplnené sľuby politikov a nevypočuté odporúčania Európskej komisie a OECD pre oblasť školstva. Ak nedôjde k zlepšeniu situácie, učitelia sú pripravení opäť pristúpiť aj k prerušeniu práce.

Samotný pochod odštartoval na Kollárovom námestí v Bratislave. Odtiaľ sa zhromaždenie presunulo cez Obchodnú ulicu na Rybné námestie. Ľudia držali v rukách viacero transparentov aj v anglickom jazyku, ktoré hovorili o tom, že Slovensko šetrí na vzdelávaní.

Sme tu, aby nás neignorovali

Učitelia z celého Slovenska sa, podľa ich slov, prišli hlavne pripomenúť. Aby sa cez prázdniny na nich nezabudlo. „Vláda nás dlhodobo ignoruje, preto sme prišli podporiť tento protest,“ reagovala pre portál Dnes24.sk jedna z protestujúcich učiteliek z Banskej Bystrice. „Vždy to má zmysel,“ doplnila ju učiteľka z Nových Zámkov. A tretia, zo základnej školy vo Vajnoroch mala podobný názor. „Sľuby vlády, ktoré neboli splnené. Tak to cítime. Preto protestujeme, má to význam.“

Vláda je hluchá a slepá

Prvého júla sa začalo predsedníctvo SR v Rade EÚ. „Chceme upozorniť na všetky nesplnené sľuby a nevypočuté odporúčania, voči ktorým je premiér a minister financií stále hluchý a slepý,“ povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá protestnú akciu organizuje.

Iniciatíva stála aj na začiatku roku za šesťtýždňovým štrajkom učiteľov. Jeho cieľom bolo navýšenie balíka financií do školstva a zatraktívnenie učiteľského povolania. Navýšenie platov v roku 2016 o 140 eur, vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl či zmeny v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov.

Čítajte aj: AKO STE HLASOVALI? Kapitánsku pásku príťažlivosti si vybojoval Stanislav Šesták

Budeme opäť štrajkovať

Učitelia pripravujú akcie aj na september. Ak nedôjde k splneniu požiadaviek, sú opäť pripravení prerušiť prácu, symbolicky 13. septembra. V tento deň pred štyrmi rokmi bol totiž ostrý štrajk učiteľov. Všetko bude záležať od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie.

Školskí odborári budú žiadať v rámci kolektívneho vyjednávania na rok 2017 zvýšenie platov učiteľov o 25 percent tak, ako to predpokladá deklarácia, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve ešte vo februári tohto roku. Učitelia si finančne polepšia od 1. septembra, keď sa im platy zdvihnú o šesť percent. Minister školstva Peter Plavčan už avizoval, že bude chcieť presadiť šesťpercentné zvýšenie platov aj od 1. januára budúceho roka.

Čítajte aj: Slovensko drží predsednícke kormidlo: Čo znamená číslo 118?

Minister: nie je to len o platoch

Rezort školstva v reakcii tento týždeň uviedol, že minister Plavčan od nástupu do funkcie ponúka učiteľom spoluprácu na rozvoji slovenského školstva a na riešení problémov, vrátane nedostatočného financovania, ktoré ho dlhodobo trápia.

„Zároveň zdôrazňuje, že každý má právo na prezentáciu svojich názorov, ale aj zodpovednosť za dôsledky svojich činov. Niektorí zástupcovia učiteľov, zďaleka však nie všetci, sa sústreďujú vo svojich prejavoch výlučne na problém zvyšovania finančných prostriedkov do školstva, a to najmä na zvyšovanie platov, pričom riešenie všetkých ostatných problémov pokladajú za druhoradé a prakticky odmietajú o nich aj diskutovať,“ uviedlo ministerstvo.

Ucitelia protest
17
Galéria
Foto: Jakub Haršany / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM