Ľubomíra Karmanová Kultúra Kultúra

Zažili sme vojnu: Autor Mišo Šesták o novej knihe z nášho regiónu

Svetlo sveta uzrela nová kniha z nášho regiónu Zažili sme vojnu. Na 600 stranách môže čitateľ preniknúť do udalostí vojnového obdobia, v ktorom sú autenticky zachytené osudy a príbehy obyvateľov nášho regiónu. V zborníku z obecných kroník možno nájdete aj svojich predkov.

Ilustračný obrázok k článku Zažili sme vojnu: Autor Mišo Šesták o novej knihe z nášho regiónu
Zdroj: Dnes24.sk

Autor Mišo Šesták má už na svojom konte prvotinu „Hradište“, ktorá sa stretla s veľkým úspechom u čitateľov, o čom svedčí jej už predané prvé vydanie v počte 700 kusov. Napriek tomu bol presvedčený o tom, že je to zároveň jeho posledná kniha. „Na knihe „Hradište“ nám pomohlo mnoho ľudí aj z okolitých obcí a v podstate z celého regiónu horného Novohradu. Vtedy sme si povedali, že túto dobrú energiu by sme mali do regiónu vrátiť. A tak nejako vznikol nápad dať dokopy ďalší titul,“ hovorí o motíve pustiť sa do ďalšej tvorby.

600 strán regionálnej histórie

Pre spoluprácu oslovil starostu z Hradišťa Pavla Lašáka a tiež málinského rodáka Júliusa Lomenčíka a pustili sa do tvorby zborníku. V knihe je zahrnutých 18 obcí. Väčšina z nich je z poltárskeho okresu, dve (Pinciná a Točnica) sú z okresu Lučenec.

„Texty, ktoré v knihe sú, som nenapísal ani ja, ani Július Lomenčík. Ide o autentické prepisy zápisov obecných kroník z rokov 1938 až 1945, ktoré sme doplnili poznámkami a vysvetlivkami, pričom sme si dávali záležať, aby sme udalosti žiadnym spôsobom nehodnotili,“ vysvetľuje Šesták.

Množstvo zozbieraného materiálu sa vo výsledku premietlo aj do veľkosti knihy, ktorá má takmer 600 strán. No napriek tomu stojí zato po nej siahnuť. V regióne vychádza veľmi málo publikácií, ktoré by sa zaoberali jeho históriou. „Obecné kroniky sú plné veľmi zaujímavých a často krát prekvapujúcich informácií,“ prezrádza autor.

Možno sa dočítate o svojich predkoch

Podľa neho je veľkým prínosom knihy „Zažili sme vojnu“ to, že spomienky a zápisy kroník sú zhromaždené na jednom mieste. Čitateľ oveľa lepšie pochopí súvislosti jednotlivých udalostí, drobné nuansy každodenného života počas ťažkých vojnových rokov či postoje svojich predkov. „Ja som si odjakživa kládol otázky – čo znamenala vojna pre obyčajných ľudí, ako ich obmedzovala, čo mohli, čo nemohli, ako ju vnímali? A presne na tieto otázky kniha prináša odpoveď,“ dodáva.

„Navyše, ak ste rodáci z Brezničky, Málinca, Kokavy či niektorej z ďalších obcí zahrnutých v knihe, je veľmi pravdepodobné, že tam nájdete svojich predkov, susedov či známych.“

Kniha už je na ceste k čitateľom, ktorý ju nájdu na všetkých obecných úradoch okresu Poltár, v Lučenci v kníhkupectve Dováľ na Masarykovej ulici. Oficiálne predstavená bude 12. septembra 2015 vo Veľkej Vsi v rámci akcie „Brdárska kapustnica“.

Foto: archív Mišo Šesták

Zažili sme vojnu - nová kniha z nášho regiónu
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM