Tomáš Šuhajda Regióny

Zbierajú podpisy za referendum o zmene členenia SR: V tejto vízii aj župa so sídlom v Humennom!

Petíciu za vyhlásenie referenda o územnosprávnom členení Slovenskej republiky podpísalo za mesiac od spustenia petičnej akcie viac ako 10 000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Zbierajú podpisy za referendum o zmene členenia SR: V tejto vízii aj župa so sídlom v Humennom!
Zdroj: Dnes24.sk

Informoval o tom predseda petičného výboru a podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Ľudovým hlasovaním chce dosiahnuť zmenu ôsmich samosprávnych krajov na 18. Je presvedčený, že by to prinieslo efektívnejšiu verejnú správu.

„A to tým, že 79 okresov nahradíme 18 župami, že voľby do samospráv a žúp zlúčime a namiesto troch dní volieb budeme mať voľby v jeden deň. Takto dokážeme ročne ušetriť nemalé prostriedky,“ tvrdí Simon, ktorý petičnú akciu spustil 21. januára v Rimavskej Sobote.

Na východnom Slovensku by tak podľa týchto predstáv malo vzniknúť 5 územnosprávnych jednotiek – žúp: Košická so sídlom v Košiciach, Dolnozemplínska so sídlom v Michalovciach, Spišská so sídlom v Poprade, Šarisšská so sídlom v Prešove a Hornozemplínska so sídlom v Humennom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM