MAK Správy Zo zahraničia

Zbláznil sa? Trump chce Covid-19 liečiť Savom rovno do žily. Lekári žasnú

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok na tlačovke blúznil o zabíjaní vírusu prostredníctvom injekcií s dezinfekciou alebo pomocou ultrafialového žiarenia.

Ilustračný obrázok k článku Zbláznil sa? Trump chce  Covid-19 liečiť Savom rovno do žily. Lekári žasnú
Zdroj: TASR

Americký prezident Donald Trump opäť raz perlil na tlačovej konferencii ku koronavírusu. Širokej verejnosti ponúkol svojské liečebné postupy v boji s pandémiou. Lekári a vedci ostali zhrození a Trumpa podrobili poriadnej kritike. Varujú, že takéto praktiky môžu mať fatálne následky. Ťažké postihnutie až smrť.

Populista Trump totiž, okrem ďalšieho výskumu navrhuje, aby vedci začali testovať ožiarenie „ultrafialovým alebo veľmi silným svetlom“ a pohľadom hľadal podporu u lekárky Deborah Birx.

„Predpokladajme, že by sme priviedli svetlo do tela, čo môžeme urobiť cez pokožku alebo iným spôsobom. Myslím, že ste povedali, že to tiež otestujete. Znie to zaujímavo,“ „zamyslel“ sa Trump.

„A potom vidím dezinfekčný prostriedok, ktorý to dokáže zabiť za minútu. Jednu minútu. Existuje nejaký spôsob, ako môžeme urobiť niečo také, vstreknutím dovnútra alebo takmer čistením?“ skonštatoval a poznamenal, že „by bolo zaujímavé sa na to pozrieť“.

„Nie som lekár, ale som človek, čo má dobré veď viete čo,“ a gestom naznačil, že má mozog.

Zhrození lekári

„Intravenózna aplikácia alebo požitie dezinfekčných prostriedkov sú bežné metódy ľudí, ktorí sa chcú zabiť. Je to nezodpovedné a nebezpečné,“ vyhlásil na margo Trumpových hypotéz pľúcny lekár Vin Gupta vo vysielaní televízie NBC News.

A pridali sa aj ďalší vedci, ktorí ľuďom odkazujú, aby Trumpove „lekárske rady“ odignorovali. Tiež varujú nielen vnútrožilné požitie chemikálií môže zabíjať, ale nebezpečné je častokrát aj vdychovanie niektorých dezinfekčných prostriedkov.

Toto ale nie je jediný medicínsky exces Trumpa. Už pred nejakým časom totiž navrhoval liečbu koronavírusu hydroxychlorochí­nom, ktorý sa používa pri liečbe malárie. Štúdie však preukázali, že pacienti pri tejto liečbe zomierali dokonca ešte viac, ako tí s bežnou liečbou.

Reakcia protikandidáta

Na Trumpa reagoval aj protikandidát v novembrových prezidentských voľbách za Demokratickú stranu Joe Biden.

„Ultrafialové žiarenie? Injekcia s dezinfekciou? Mám iný nápad, pán prezident: viac testovania, a to okamžite. A ochranné pomôcky pre skutočných zdravotníckych profesionálov,“ napísal Biden na Twitteri

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM