Aktualizované Lucia Lauková Správy Zo zahraničia

Zbohom, maestro: S Karlom Gottom sa rozlúčila rodina i viaceré osobnosti, FOTO

Zádušná svätá omša pri príležitosti pohrebu Karla Gotta sa konala v sobotu v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade.

Ilustračný obrázok k článku Zbohom, maestro: S Karlom Gottom sa rozlúčila rodina i viaceré osobnosti, FOTO
16
Galéria
Zdroj: TASR

Lúčenie sa so zosnulým českým spevákom Karlom Gottom pokračovalo v sobotu, na ktorú vláda ČR vyhlásila štátny smútok. V Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa o 11.00 h začala zádušná omša, na ktorej si umelca uctili pozvané osobnosti.

Verejnosť mohla rozlúčku s Karlom Gottom sledovať na veľkoplošných obrazovkách na Hradčianskom námestí a na treťom nádvorí Pražského hradu, pred ktorého bránou sa prví fanúšikovia zosnulého speváka začali schádzať už po siedmej hodine. Informácie priniesla spravodajská televízia ČT24 a portály Novinky.cz a iDNES.cz.

Politici aj umelci

Omšu slúžil kardinál Dominik Duka, modlitbu predniesli herec Jiří Bartoška a bývalá prvá dáma ČR Dagmar Havlová a s prejavom vystúpila i herečka Jiřina Bohdalová. Obrad svojimi vystúpeniami obohatili speváci Lucie Bílá, Eva Urbanová Vojtěch Dyk a Štefan Margita.

Medzi pozvanými hosťami boli osobnosti z oblasti politiky, verejného života, umenia aj kultúry z ČR i zo zahraničia vrátane premiéra ČR Andreja Babiša (ANO), predsedu ČSSD Jana Hamáčka, predsedu Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka či predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu. Slovenskú republiku zastupovali predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). V katedrále boli prítomní aj slovenskí speváci Miroslav Žbirka, Marika Gombitová a Vašo Patejdl.

Omša trvala približne hodinu a pol. V jej závere čestná stráž za zvuku katedrálneho zvonu vyniesla rakvu z katedrály a uložila ju do pohrebného vozu, ktorý prešiel okolo miest určených pre verejnosť.

Rozlúčia sa v súkromí

Po tejto verejnej rozlúčke sa s umelcom naposledy v súkromní rozlúčia aj jeho najbližší. Podľa informácií denníka Právo nechá rodina spevákove pozostatky spopolniť v motolskom krematóriu, kam ich prepravia za zvýšených bezpečnostných opatrení.

Zatiaľ nie je jasné, čo bude nasledovať po tom, teda kde urnu s popolom Karla Gotta uložia. Ako o najpravdepo­dobnejšom mieste sa hovorí o Slavíne, najvýznamnejšom českom cintoríne na pražskom Vyšehrade, čo však rodina dosiaľ nepotvrdila, píšu Novinky.cz.

Karel Gott zomrel 1. októbra krátko pred polnocou vo veku 80 rokov v kruhu svojej rodiny. Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred poldruha rokom.

Posledná rozlúčka s Karlom Gottom
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM