Webnoviny - Svet

Zbojanove plátna vo Východoslovenskej galérii

WEBNOVINY.SK

Martin Zbojan Foto: pulib.sk

KOŠICE 16. februára (WEBNOVINY) – Východoslovenská galéria v Košiciach pripravila pre milovníkov výtvarného umenia výstavu maliara Martina Zbojana pod názvom Život na plátne. Ako informovala kurátorka výstavy Marta Hrebíčková, výstava ponúkne výber z autorovej tvorby ako doklad vývoja a premeny, ale potvrdzuje aj sústredenie sa na niekoľko základných tém a motívov, ktoré spracováva. Slávnostná vernisáž bude v stredu 17. februára, výstava bude prístupná do 21. marca.

„Výstava vo Východoslovenskej galérii bude po 14 rokoch na jej pôde druhou prezentáciou autorových snažení a to najmä v médiu maľby, ktorá je jeho doménou – tentoraz prierezovou prehliadkou diela, ktoré od absolutória v polovici 80. rokov 20. storočia malo svoje vývinové etapy,“ hovorí Hrebíčková. Podľa nej je Martin Zbojan hĺbavým umelcom, ktorého obrazy odrážajú zložitý vnútorný svet ľudskej individuality a jej vzťahu k vonkajšiemu svetu zašifrovaný v symboloch a inotajoch. Mnohé z jeho diel nesú v sebe posolstvo znepokojivej osamelosti ľudského indivídua a hľadanie vnútornej harmónie v neustále atakujúcom nepokoji súčasnej civilizácie. Sú maliarsky kultivovanou výpoveďou zrelej maliarskej osobnosti s osobitým emocionálnym a výrazovým potenciálom.

Martin Zbojan ( nar.7. februára 1960 v Michalov­ciach), absolvent pražskej AVU sa na slovenskej výtvarnej scéne pohybuje od skončenia vysokoškolských štúdií a dnes patrí k popredným predstaviteľom súčasnej východoslovenskej maľby, ktorú reprezentoval aj na viacerých zahraničných výstavách (Japonsko, Francúzsko, Belgicko, Poľsko, Bulharsko, Ukrajina, Česko, Macedónsko, Rumunsko, Maďarsko) a získal niekoľko ocenení na domácich i zahraničných prezentáciách. Je pedagógom maľby na Katedre výtvarnej výchovy a umenia Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove, kde pôsobí takmer 20 rokov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM