Lucia Koscelníková Regióny

Zborovský hrad začína vyzerať ako kedysi

Kedy ste boli naposledy na hradnom kopci nad Zborovom?

Ilustračný obrázok k článku Zborovský hrad začína vyzerať ako kedysi
Zdroj: Bardejovský Reportér

ZBOROV/BARDEJOV. Neďaleko Bardejova sa nachádza zrúcanina hradu Zborov, nazývaného aj Makovica. Najstaršie záznamy o hrade sú zo začiatku 14. storočia. Podľa nich bol hrad postavený na ochranu uhorsko-poľskej cesty. Od toho obdobia v ňom vládlo viacero kráľovských rodov. Poslednými vlastníkmi hradu bol rod Rákociovcov. V období stavovských povstaní ho napadlo cisárske vojsko a v roku 1684 zbúralo. V 18. storočí sa prestal používať a začal chátrať. Hradná zrúcanina bola značne poškodená aj počas Prvej svetovej vojny bojmi medzi Rusmi a Rakúšanmi. Z rozsiahleho, renesančne prestavaného hradu sa zachovali len múry. Rokmi zrúcanina hradu upadla do zabudnutia. Neviedli k nemu žiadne turistiské chodníčky a doslova ho ovládal a pohlcoval les.

Záchrana

Prvý vážny pokus o záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky prišiel až v roku 2009. Vladimír Kaminský, rodák zo Zborova, stále inklinoval k histórii a pamiatkam. Spoločne s ostatnými nadšencami založili v roku 2010 Občianske združenie na záchranu Zborovského hradu. „Tento rok máme rozbehnutú už ôsmu sezónu. Nazývame to sezónou kvôli tomu, že murárske práce sa dajú vykonávať sezónne od apríla do konca septembra. Medzitým sa robia rôzne prípravné práce ako sú napríklad archeologické vykopávky, architektonický a historický výskum. Veľa času nám zaberá aj administratíva a písanie projektov na získanie financií,“ hovorí predseda združenia Kaminský.

Pekné, ale hlavne bezpečné

„Momentálne na oprave a obnove hradu pracuje dvadsaťosem ľudí. Historicky je to najväčší počet zamestnancov v našom združení vôbec. Dvadsaťpäť pracovníkov sme si vybrali z evidencie úradu práce cez projekt pre nezamestnaných ľudí. Tí pomáhajú naším trom murárom, ktorí sú naozajstní odborníci vo svojom remesle,“ hovorí Vladimír Kaminský. Pri vstupe na hrad, pripravená pre turistov aj s inštrukciami, sa nachádza kopa piesku s vedierkami. Ľudia tak majú možnosť aktívne sa zúčastniť a pomôcť pri obnove hradu. Pieskom si naplnia vedrá a na základe označenia príslušnými značkami ho vynesú na cieľové miesto. „Aktívni turisti nám ročne takto vo vedierkach vynesú hore na stredný hrad okolo 25 ton piesku. Je to pre nás obrovská a neuveriteľná pomoc, ktorá uľahčuje prácu našim murárom. Keby nebolo turistov, ktorí nám takto pomáhajú, práca na obnove hradu by pre nás pokračovala podstatne dlhšie,“ vysvetľuje Kaminský.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Potešenie pre oko

„Múry sa postupne rozpadávajú, preto je potrebné hrad opraviť hlavne kvôli tomu, aby to bolo pre turistov bezpečné. Myslím si, že sa to robí dobre, kvalitne a za sezónu sa stihne dostatočne veľa prác. Hradné nádvorie a okolie hradu je vykosené a dokonca nám tu kvitnú aj ruže a levandule.“ „Okolo hradu sa teraz dá bezpečne prejsť upraveným chodníčkom. Keď sme začínali s jeho obnovou, kosili sme ručne. Teraz už máme mechaniku, ktorá nám kosenie na strmom svahu ako tak uľahčuje,“ dodáva šéf združenia. „Naväčším ocenením pre nás je, keď sa tu znova vracajú turisti, vnímajú a vidia ten pokrok obnovy Zborovského hradu.“

Cestou necestou

Jednou z možností ako sa na hrad dostanete je vyšľapať si to pešo z obce Zborov. Na výber máte turistickú cestičku so žltým alebo červeným označením. Po žltej značke je to pol hodiny so strmým výstupom. Po červenej značke sa prejdete alejou starých dubov a zaberie vám to 45 minút. Ďalšou možnosťou je vybrať sa na hrad z obce Dlhá Lúka. Vedie tam označený historický chodník. Nie veľmi strmý výstup zaberie pol hodiny od lúky, kde sa dá zaparkovať auto. Z Bardejovských Kúpeľov vedie k hradu náučný chodník, ktorý má dĺžku osem kilometrov a šesť zastávok. Cesta z Dlhej Lúky je prispôsobená aj cyklistom a v zime sa dá na hrad vyjsť dokonca na bežkách. Na hrade sú rozmiestnené tabuľky, ktoré poskytujú informácie o histórii hradu a o tom, ako to tam vyzeralo v minulosti. Pri hrade sa nachádzajú upravené ohniská, kde si môžete opekať a dokonca je tu povolené aj stanovať. Občianske združenie organizuje aj novoročný výstup na hrad. Ide sa z Dlhej Lúky a akcia je je spojená s prípitkom vo vínnej pivnici hradu.

Zborovský hrad
18
Galéria
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM