Lucia Lauková Správy Regióny Zo Slovenska

Zdieľané bicykle v Nitre končia druhú sezónu: Budúci rok by mohli pribudnúť nové

V posledný novembrový deň sa poberú zelené zdieľané bicykle v Nitre na zimný spánok. Prevádzkovateľ bilancuje druhú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Zdieľané bicykle v Nitre končia druhú sezónu: Budúci rok by mohli pribudnúť nové
Zdroj: Arriva

Zdieľané bicykle arriva bike v piatok 30. novembra ukončia svoju druhú úspešnú sezónu v Nitre. Počas zimy absolvujú servisné prehliadky a potrebné opravy, aby mohli od marca budúceho roka opäť slúžiť Nitranom a návštevníkom mesta. Informovala o tom hovorkyňa Arrivy Petra Helecz.

Za prvé dve sezóny sa do systému arriva bike zaregistrovalo takmer 11 000 užívateľov a bicykel si spolu požičali 32 000-krát. Stanovište Mestský park bolo aj počas tohto roka najpopulárnejším a na budúci rok by sa malo dočkať zastrešenia. Podľa slov hovorkyne je Arriva pripravená v budúcnosti rozšíriť počet stanovíšť i zdieľaných bicyklov.

Hodnotenie druhej sezóny

„Novinkou tohto roka bola možnosť využiť na požičanie zdieľaného bicykla čipovú kartu Arriva Nitra. K terminálu na bicykli stačilo priložiť čipovú kartu, vďaka ktorej systém identifikoval užívateľa. Ten už iba zadal svoj PIN-kód a  mohol sa bicyklovať,“ pripomína Petra Helecz.

Počet prenájmov zdieľaných bicyklov sa v Nitre počas druhej sezóny skoro strojnásobil – požičané boli takmer 24 000-krát.

„Zdieľané bicykle zjednodušujú mobilitu najmä v centre mesta. Na základe našej skúsenosti z Nitry môžeme povedať, že bikesharing ako doplnok mestskej verejnej dopravy je ďalším zo spôsobov, ako zvýšiť záujem obyvateľov a návštevníkov miest o využívanie verejnej dopravy,“ povedala Petra Helecz.

Vandalské útoky

V druhej sezóne zaznamenal prevádzkovateľ jeden vandalský útok na bicykel a jednu stratu bicykla. Na zákaznícku linku a facebookovú stránku nahlasovali obyvatelia bicykle odložené mimo stanovíšť. „Nitrania považujú zdieľané bicykle za súčasť svojho mesta. Aj vďaka záujmu obyvateľov sa arriva bike vyhli problémom, aké mali zdieľané bicykle napr. v Bratislave,“ konštatuje hovorkyňa Arrivy Petra Helecz.

V Nitre by sa mohol systém bikesharingu na budúci rok rozrásť o ďalšie stanovištia i bicykle. „Bude to však závisieť od dohody s predstaviteľmi mesta,“ dodala Petra Helecz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM