Prokop Slováček Správy Rôzne

Zdravá zelenina a ovocie? Omyl, väčšinou je plná chémie

Až 65 percent „zdravej“ zeleniny a ovocia zo supermarketov býva pozitívne testovaná na nežiadúce chemické látky. Môžete sa ich však účinne zbaviť.

Ilustračný obrázok k článku Zdravá zelenina a ovocie? Omyl, väčšinou je plná chémie
Zdroj: internet

Sezóna naozaj čerstvej zeleniny a ovocia je definitívne preč. Keď máme nejaké zásoby zo svojej záhrady, prípadne z overených zdrojov, presne vieme, čo si vkladáme do úst.

Ale časom sa budeme musieť uspokojiť aj s ponukou zo supermarketu. Máme dve možnosti. Zvoliť bio kvalitu, alebo sa zamerať na to, aby sme odstránili čo najviac chemických látok, ktoré v ovocí a zelenine sú.

Čísla sú alarmujúce

Aj keď nás producenti budú presviedčať o opaku, veľký výskyt nežiadúcich chemických látok v ovocí a zelenine potvrdili viaceré výskumy.

Jeden, z roku 2014, analyzoval na Slovensku vzorky 569 potravín a objavil v nich doslova stovky chemických látok a ich metabolitov. Niektoré dokonca v množstvách, ktoré prekračujú povolené limity. Až 89,9 percenta ovocia malo v sebe nejakú chémiu. Zelenina bola na tom o čosi lepšie – 43,2 percenta.

Dobrá správa je že pestovatelia zo Slovenska dopadli celkom dobre. Tam sa percento chémie pohybovalo okolo hranice 27 percent.

Ako sa chémie zbaviť

Môžete použiť ocot, ktorý si namiešate v pomere 10 percent octu a 90 percent vody. Ovocie a zeleninu do roztoku na chvíľu namočte (cca 10 až 15 minút v závislosti na hrúbke šupky) a potom opláchnite vodou. Bohužiaľ, tento spôsob sa nedá využiť pri produktoch s jemnou šupkou.

Ak vám ocot nevonia, použite citrónovú šťavu. Ďalšou možnosťou je opláchnuť produkty v dvojpercentnom roztoku soli. Ďalšou možnosťou je namiešať si vlastný roztok, ktorým ovocie a zeleninu dôkladne umyjete. Do misky dajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej štavy, 250 ml vody a 2 polievkové lyžice jedlej sódy (alebo octa).

Víno čistí tiež

Víno, konkrétne alkohol z neho, rozpúšťa nečistoty. Keď použijeme na ovocie i zeleninu utierku na ktorú nakvapkáme trošku vína (stačí aj lacnejšie), zbavíme sa nečistôt, ktoré by vám mohli spôsobiť zažívacie problémy.

Je to účinný spôsob boja proti salmonelóze a proti baktériám Escherichia coli. Obe spôsobujú vážne črevné problémy.

Zdravá zelenina a ovocie. Omyl! Väčšinou je plná chémie. Ako sa jej zbaviť?
5
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM