Lucia Lauková Správy

Zdravé oči už v škôlke: Únia nevidiacich skontroluje zrak 20-tisíc predškolákov

Za dva roky skontrolovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenka 25-tisíc detí a okolo 3500 z nich malo poruchy zraku. V tomto školskom roku plánujú skontrolovať zrak u 20-tisíc detí.

Ilustračný obrázok k článku Zdravé oči už v škôlke: Únia nevidiacich skontroluje zrak 20-tisíc predškolákov
Zdroj: TASR

Preventívny projekt Zdravé oči už v škôlke pomáha zisťovať zrakové problémy u detí vo veku od troch do šiestich rokov. Organizuje ho Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenka (ÚNSS) spolu s partnermi v materských školách vo všetkých regiónoch. Jeho tretí ročník sa začne 15. októbra, symbolicky na Svetový deň bielej palice.

„Za dva roky sme skontrolovali asi 25 000 detí a okolo 3500 z nich malo poruchy zraku. Toto meranie zraku je potrebné, pretože zlé videnie nebolí a deti to nevedia posúdiť. Často to nevedia ani rodičia, takže tento problém neriešia. Zistí sa to v škole, kde sú na zrak vyššie nároky, no vtedy je problém niektorým poruchám predísť. Tretí ročník projektu spustíme 15. 10. o 15.10 h a odvtedy sa škôlky môžu prihlasovať na internetovej stránke www.zdraveocivskolke.sk,“ na tlačovej konferencii v Bratislave zdôvodnila riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová.

Priebeh vyšetrenia

Únia má osem prístrojov na meranie v každom kraji. Tie budú používať v prihlásených škôlkach. Podľa koordinátorky projektu v Bratislavskom kraji Jany Polnerovej toto meranie pomocou autorefraktometra nie je vyšetrenie. Skríning zraku je rýchly a bezbolestný, prebieha bezdotykovou hravou formou.

„Výhodou je, že deti sú v známom prostredí, nie sú v strese ani ich rodičia nemusia s nimi nikde chodiť. Namerané hodnoty zapíšeme na certifikát a sú podkladom pre prípadné ďalšie lekárske riešenie,“ uviedla Polnerová.

Meranie zraku

„Toto skríningové vyšetrenie je vynikajúci spôsob zistenia očných problémov. Meranie je zamerané na ostrosť zraku, plastické videnie a iné hodnoty,“ pripomenula odborná garantka projektu Beáta Bušányová, primárka Kliniky detskej oftalmológie Národného ústavu detských chorôb.

V súčasnosti je na Slovensku takmer 221 000 škôlkarov. ÚNSS plánuje v školskom roku 2018/2019 skontrolovať zrak u 20 000 detí v 400 materských školách, čo je takmer desať percent predškolákov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM