Jakub Forgács Správy Zo Slovenska

ZÁZRAK našich lekárov: Jozef mal teplotu len 22 °C! Dočasne mu nahradili srdce i pľúca, FOTO

Podľa slov nemocnica sa podarilo zachrániť takmer mŕtveho človeka a vrátiť ho späť k životu bez závažnejších neurologických následkov.

Ilustračný obrázok k článku ZÁZRAK našich lekárov: Jozef mal teplotu len 22 °C! Dočasne mu nahradili srdce i pľúca, FOTO
3
Galéria

V polovici januára Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica informovala o zámere lekárov začať využívať metodiku mimotelovej oxygenácie (ECMO) pri záchrane pacientov s ťažkým podchladením. Len o pár týždňov na to, si to zdravotníci z ECMO tímu vyskúšali naostro u prvého pacienta. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti.

Nahradili srdce i pľúca

Ťažko podchladeného Jozefa so zástavou srdca, ktorého telesná teplota v čase nájdenia bola neuveriteľných 22°C, podľa slov nemocnice zachránili v hodine dvanástej. „Jozef mal však šťastie v nešťastí, členom posádky rýchlej záchrannej zdravotnej služby bol aj člen ECMO tímu, ktorý okamžite vedel ako s pacientom s ťažkým podchladením zaobchádzať. Keďže pozemná záchranná služba nie je vybavená prístrojom na nepriamu masáž srdca, členovia posádky ju počas celého prevozu zabezpečoval ručne, čo nie je bežné,“ uviedla nemocnica.

Zmobilizoval pohotovostný ECMO tím Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU, ktorí ihneď prerušili svoj súkromný sobotňajší program a na príchod pacienta už čakali na urgentnom príjme nemocnice. „ECMO tím, zložený z troch lekárov a troch sestier, sa chopil svojej úlohy a Jozefa napojili na veno-arteriálne mimotelové okysličenie krvi. Jozefa potom postupne zohrievali. Celý prietok krvi zabezpečovalo ECMO, keď dosiahol teplotu 30 stupňov, lekári sa rozhodli „nahodiť“ jeho srdce (defibrilovať), aby postupne prevzalo svoju funkciu,“ pokračovala nemocnica.

Stav Jozefa sa po pár dňoch trochu skomplikoval, keďže do tohto všetkého dostal zápal pľúc. „Lekári tak po prvýkrát spravili hybridné veno-arteriálno-venózne ECMO, čím dočasne nahradili srdce a zároveň pľúca,“ píše.

Malý zázrak

Jozef je v súčasnosti v stabilizovanom stave a pomaličky sa môže vrátiť do bežného fungovania. „V tomto prípade ide o malý zázrak, kedy sa podarilo zachrániť takmer mŕtveho človeka a vrátiť ho späť k životu bez závažnejších neurologických následkov,“ spomína nemocnica, ktorá poznamenala, že o Jozefa sa počas jeho hospitalizácie a záchrany nestaral len ECMO tím, ale aj mnoho ďalších šikovných lekárov, sestier, zdravotníckych asistentov a sanitárov, ktorým patrí vďaka.

„Sme hrdí, že v našej nemocnici pracuje mnoho odborníkov, ktorí majú víziu, chuť zavádzať nové metodiky a často neváhajú v záujme rozvoja medicíny obetovať aj kus svojho osobného času,“ dodala nemocnica.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V bystrickej nemocnici zachránili ťažko podchladeného Jozefa
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM