Erik Bojničan Zo Slovenska

Združenie miest a obcí Slovenska: Schválený štátny rozpočet sa približuje predstavám miest a obcí

Schválený štátny rozpočet na rok 2016 sa v porovnaní s minulými rozpočtami viac približuje predstavám miest a obcí. Myslí si to výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány, ktorý vyzdvihuje zvýšený podiel na výnose dane z príjmu fyzických osôb na 70 %.

Ilustračný obrázok k článku Združenie miest a obcí Slovenska: Schválený štátny rozpočet sa približuje predstavám miest a obcí
Zdroj: TASR

„Tým sa zvýši miera samofinancovania samospráv. Zároveň sa podporí princíp samosprávneho rozhodovania, a teda rozpočtovej voľnosti nielen pri zabezpečovaní rozsahu a kvality verejných služieb poskytovaných obyvateľom, pri financovaní investičných potrieb, ale aj pri odmeňovaní zamestnancov samospráv,“ uviedol v správe pre médiá Turčány. Zároveň však doplnil, že mestá a obce očakávali viac prostriedkov pre financovanie prenesených kompetencií zo štátu.

Združenie miest a obcí Slovenska v rozpočte na rok 2016 privítalo navýšenie finančných zdrojov na podporu bývania. Okrem zatepľovania bytov si viac zdrojov vyžiadajú aj potreby miest a obcí pri výstavbe nájomných bytov.

Parlament schválil aj zákon o poplatku za miestny rozvoj. Právnu normu bude musieť ešte podpísať prezident SR Andrej Kiska. ZMOS je presvedčený, že pre mestá a obce bude predstavovať nielen ďalší zdroj príjmov, ale jeho schválením sa vychádza v ústrety najmä tým mestám a obciam, ktoré dlhodobo avizovali negatívne vplyvy veľkých investičných a developérskych projektov na lokálny život. „Tento dobrovoľný poplatok v prípadoch zodpovedného nastavenia zastupiteľstvami môže podporiť verejný záujem a najmä mestám pomôcť v ich ďalšom rozvoji,“ dodáva Turčány.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM