Hokej

Zelené aktivity počas hokejových MS na Slovensku zožali úspech: Ocenila ich aj IIHF

Na majstrovstvách sveta (MS) v ľadovom hokeji sa podarilo vytriediť 56 percent odpadu. Zelené aktivity pod záštitou ministerstva životného prostredia, ktoré sprevádzali májové majstrovstvá sveta v hokeji na Slovensku, získali ocenenie udržateľnosti od Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Ilustračný obrázok k článku Zelené aktivity počas hokejových MS na Slovensku zožali úspech: Ocenila ich aj IIHF
Zdroj: TASR

Počas majstrovstiev sveta sa v oboch dejiskách šampionátu – Bratislave a Košiciach podarilo vytriediť takmer 75 ton odpadu, čo predstavuje viac ako 56 percent celkového odpadu. Vytriedilo sa takmer sedem ton skla, viac ako 21 ton plastov vrátane plechoviek a vyše 25 ton papiera. Okrem toho sa podarilo vytriediť i 15 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Využívaním zálohovaných pohárov na viacnásobné použitie v obidvoch Fan zónach, ako aj použitím bio-degradovateľných gastroobalov sa podarilo výrazne znížiť tvorbu plastového odpadu.

„Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa pridali a podporili naše aktivity. Som si istý, že zodpovednosť k životnému prostrediu sa stane súčasťou všetkých veľkých športových či kultúrnych podujatí na Slovensku,“ vyhlásil podpredseda vlády SR a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Snahu organizátora v spojitosti so zelenými aktivitami ocenila aj IIHF. Koncom mája získal organizačný výbor 2019 IIHF MS ocenenie udržateľnosti. Želanie, aby boli ekologické riešenia trvalou súčasťou organizácie športových aj iných podujatí, vyjadril aj riaditeľ organizačného výboru 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji Igor Nemeček.

Zelené aktivity sa sústreďovali na predchádzanie vzniku odpadu, triedenie odpadu a vzdelávanie. Historicky prvýkrát sa na Slovensku pri organizovaní športového podujatia medzinárodných rozmerov zaviedlo triedenie odpadu v takom veľkom rozsahu. Celkovo organizátori umiestnili vo fanzónach a na štadiónoch viac ako 580 farebných nádob na triedenie. V ich blízkosti mohli fanúšikovia nájsť i informačné tabule o správnom triedení i o tom, aké je triedenie dôležité.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Počas šampionátu sa tiež spotrebovalo väčšie množstvo toaletného papiera, papierových utierok či vreckoviek. Na štadiónoch aj vo Fan zónach sa používali hygienické potreby z recyklovaného papiera, čím sa podarilo zachrániť viac ako 170 stromov. Používanie jednorazových plastových výrobkov bolo obmedzené a nahradili ich napríklad gastroobaly z cukrovej trstiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM